Vakbond FNV roept medewerker houthandelsbedrijven op om werk te onderbreken vanaf 1 oktober 2023

Vakbond FNV heeft een oproep gedaan aan werknemers in de houthandel om de komende tijd voor bepaalde perioden het werk neer te leggen. Doormiddel van deze werkonderbrekingen wil de vakbond er voor zorgen dat hun eisen voor een nieuwe cao meer kracht krijgen. Per komende maandag staan de werkonderbrekingen gepland bij een aantal bedrijfslocaties van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

FNV-actiecoördinator Dennis Vereggen heeft bekend gemaakt dat er in Nederland verschillende acties zullen worden gevoerd bij bedrijven in de houthandel. Deze acties zullen op steeds meer plekken worden uitgevoerd om de nieuwe cao-eisen extra kracht bij te zetten. Er moet aan de gerechtvaardigde cao eisen worden voldaan aldus de woordvoerder. Eerder werd al een ultimatum gestuurd naar werkgeversorganisatie Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen oftewel de VVNH. Bij deze werkgevers organisatie zijn in totaal 220 groothandelsondernemingen aangesloten. Zij hebben zoals genoemd een eisenpakket van de vakbond gekregen met daaraan vast een ultimatum.

Dit werd echter afgewezen. Nu wil de vakbond FNV laten merken aan de VVNH dat de leden hun eisen serieus willen neerleggen. Er wordt gestart met acties bij een aantal houthandelsbedrijven in Noord-Brabant. Dat is de start aldus Vereggen. De actie coördinator pleit onder andere voor een structurele loonsverhoging van gemiddeld 10 procent voor alle werknemers. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel werknemers aan de acties zullen deelnemen. Volgens de FNC werken in Nederland ongeveer zesduizend mensen in de houthandel.