Huis verduurzamen met NHG-financiering wordt makkelijker vanaf 2017

Het wordt voor woningbezitters makkelijker om energiebesparende voorzieningen via een NHG-hypotheek te financieren. Dit werd door Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) op donderdag 20 juli 2017 bekend gemaakt. De WEW is de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). DE WEW heeft namelijk de voorwaarden voor het financieren van bijvoorbeeld extra isolatie en het aanbrengen van zonnepanelen aangepast. Nu hoeven woningeigenaren en kopers van woningen bij de aanvraag voor hun hypotheek alleen maar een specificatie aan te leveren van de kosten die de verduurzaming van de woning met zich meebrengt. Dit is een verschil met het verleden toen de aanvragers hiervoor beslist een offerte moesten aanleveren van de bouwbedrijven en installateurs die de energiebesparende voorzieningen zouden moeten aanbrengen.

Verduurzaming woningen stimuleren
Het Waarborgfonds Eigen Woningen hoopt met de aanpassing de verduurzaming van woningen te bevorderen. Volgens de WEW hebben in Nederland ongeveer 4,4 miljoen huishoudens een eigen woning. Daarvan zouden 1,3 miljoen een NHG hebben. Dit heeft Dylan Dresens directeur beleid en ontwikkeling van het WEW bekend gemaakt. Voor de huidige en toekomstige woningeigenaren heeft de aanpassing in het beleid de weg naar energiebesparing voor woningen met een verantwoorde hypotheek gemakkelijker toegankelijk gemaakt voor woningeigenaren en woningzoekers.

Hypotheek en verduurzaming
De kostenspecificatie is volgens de WEW voldoende om een passende en verantwoorde hypotheek af te geven. Mensen kunnen een hogere hypotheek afsluiten als ze een woning willen gaan verduurzamen. Over het algemeen kan men voor een woning een hypotheek krijgen van 101 procent van de woningwaarde. Als de koper echter van plan is om de woning te verduurzamen dan is het voor hem of haar mogelijk om 106 procent van de woningwaarde te lenen met een hypotheek. Het is echter wel zo dat achteraf controle wordt gedaan of het geld echt is besteed aan energiebesparende voorzieningen voor de woning. Dit is echter ook nu het geval.

NHG en energiebesparende maatregelen
De Nationale Hypotheek Garantie is van toepassing op woningen die maximaal 245.000 euro kosten. Omdat maximaal 101 procent van de woningwaarde geleend kan worden conform de NHG is het maximale leenbedrag 247.450 euro. Nu is door de WEW een aanpassing doorgevoerd dat kopers die hun woning willen voorzien van energiebesparende maatregelen 106 procent van de woningwaarde kunnen lenen onder de NHG. Dit komt neer op een bedrag van maximaal 259.700 euro.

Wat is NHG?
De NHG is een vangnetregeling waarop een woningeigenaar aanspraak kan maken als deze vanwege persoonlijke omstandigheden niet meer in staat is om zijn of haar hypotheek te betalen. Daarvoor moet de woningeigenaar de woning wel hebben gekocht onder NHG en moet de koop aan bijbehorende voorwaarden voldoen.