Huis kopen met NHG wordt goedkoper vanaf 2020

Het wordt goedkoper om een huis te kopen met een Nationale Hypotheek Garantie vanaf komend jaar. De eenmalige NHG-premie wordt dan verlaagd van 0,9 procent naar 0,7 procent van de koopsom. Daardoor wordt de aanschaf van een woning een paar honderd euro’s lager. Als men bijvoorbeeld een huis gaat kopen voor 300.000 dan kan dit bij de aanschaf ongeveer 600 euro in prijs betekenen.

Door de verlaging in de kosten voor de NHG moet het voor starters goedkoper worden om een woning te kopen onder NHG voorwaard. Minister Kasja Ollongren van Wonen geeft aan dat met name starters zullen profiteren van de aanpassingen in de voorwaarden van de NHG. Volgens haar sluit de Nationale Hypotheekgarantie hiermee aan bij de ontwikkelingen op de woningmarkt die in 2019 plaatsvinden.

NHG-bestuurder Arjen Gielen geeft aan dat NHG inzet op een stabiele provisie. De woningprijzen zijn hoog in Nederland en er staan weinig woningen spreekwoordelijk onder water. Dat betekent da bij de meeste woningen de waarde van de woning op de woningmarkt hoger ligt dan de hoogte van de hypotheeksom. Volgens van Gielen is de economische positie in Nederland wel kwetsbaar. Daarom is het goed om nu de starter op de woningmarkt te ondersteunen.