Dertig procent van de studenten ongelukkig door coronacrisis in 2021

Door de coronacrisis wordt de gehele maatschappij geraakt. Vaak komen ondernemers in het nieuws die moeite hebben om zich staande te houden door de coronacrisis maar er zijn veel mensen in de maatschappij die het moeilijk hebben. Werkende ouders bijvoorbeeld maar ook leerlingen en studenten. De laatste groep vormt de werknemers van de toekomst. Door de coronamaatregelen is het contact tussen studenten onderling tot een minimum beperkt en dat terwijl de studententijd juist een tijd is waarin studenten zich oriënteren op de maatschappij en hun loopbaan. Doormiddel van een opleiding, bijbaantjes, sport en sociale activiteiten worden studenten langzaam maar zeker klaargestoomd voor de maatschappij met alle uitdagingen die daarin wachten.

Minder contacten door corona

Door de coronacrisis valt echter een groot deel van deze ontwikkeling in het niet. Studenten merken dit en worden door de lockdownmaatregelingen steeds meer in een isolement gebracht. Een toenemend aantal studenten ervaart hierdoor klachten en geeft hun leven door de coronacrisis een onvoldoende. Gemiddeld zou 1 op de 3 studenten ontevreden zijn over hun leven door de coronacrisis. Dat heeft het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) bekend na een onderzoek dat werd gedaan onder ruim 7500 studenten. De ontevredenheid over hun leven is voor een groot deel gekoppeld aan de coronamaatregelen. De studenten staan echter wel open voor het oplossen van coronagerelateerde problemen.

Meedenken over oplossingen

Omdat zoveel activiteiten voor studenten wegvallen willen veel studenten hun tijd nuttig besteden om bijvoorbeeld te helpen in het overwinnen van de coronacrisis. Studenten komen steeds meer voor grote problemen te staan en willen graag een onderdeel vormen in de oplossing. Dat geeft ook Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek, aan in een reactie. Studenten zouden bijvoorbeeld in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om coronagerelateerde knelpunten op te lossen. Veel studenten zouden dit graag willen doen en zouden deze projecten zelfs kunnen combineren met hun opleiding en eigen ontwikkeling. De maatschappij verandert en studenten zullen straks ook met deze veranderende maatschappij moeten omgaan als ze hun studie hebben afgerond. Daarom is het belangrijk dat ze nu alvast een rol spelen in deze veranderende omgeving.