Nieuwe medicijnen tegen kanker komen vanaf 2021 sneller beschikbaar door nieuw protocol

Er worden wereldwijd door veel gespecialiseerde bedrijven medicijnen ontwikkelt tegen kanker. Deze medicijnen worden uiteraard getest en de werking daarvan wordt uitvoerig gecontroleerd. Dat neemt veel tijd in beslag. Soms duurt het zelfs jaren voordat een veelbelovend medicijn tegen kanker beschikbaar komt. Dat is volgens oncologen, verzekeraars en het Zorginstituut Nederland niet de bedoeling. Effectieve medicijnen tegen kanker moeten sneller beschikbaar komen zodat patiënten sneller geholpen kunnen worden. Daarom is het Drug Access Protocol (DAP) ontwikkeld. Het DAP is tot stand gekomen door een samenwerking tussen oncologen, verzekeraars en Zorginstituut Nederland, schrijft het AD. Een groot aantal nieuwe kankermedicijnen kost veel geld. Omdat de medicijnen nieuw op de markt komen kosten ze vooral aan het begin veel geld.

Hoge kosten van nieuwe medicijnen werken remmend

Meestal meer dan 100.000 euro per patiënt per jaar. Dat is veel geld en daarom is het belangrijk dat de medicijnen echt werken. Daarom wil de overheid nieuwe medicatie pas na grondig onderzoek opnemen in het basispakket. Gedurende het onderzoek is het medicijn niet of slechts in beperkte mate toegankelijk voor kankerpatiënten. Doormiddel van het DAP kunnen deze medicijnen waarschijnlijk minimaal een half jaar tot een jaar eerder beschikbaar komen voor patiënten. Verder worden ondertussen prijsafspraken gemaakt met de fabrikant  van de medicijnen. Geld moet niet de belangrijkste factor zijn als het gaat om het behandelen van patiënten. Daarbij komt dat farmaceuten ook niet de zorgverzekeraars onnodig met hoge kosten moeten confronteren met betrekking tot de medicijnen. Medicijnen moeten tot doel hebben om patiënten gezond te maken of een beter leven te laten krijgen met een reductie van de klachten die voortkomen uit kanker.

Bestrijding van kanker moet prioriteit krijgen

Het is goed dat er naar oplossingen wordt gekeken als het gaat om kankermedicijnen. Kanker is in Nederland de grootste doodsoorzaak en behoeft daardoor optimale aandacht te krijgen. Hoewel de coronapandemie de afgelopen maanden niet meer uit het nieuws is verdwenen moet ook kanker bestreden worden. Het bestrijden van kanker is nog veel belangrijker dan het bestrijden van corona omdat kanker voor jong en oud levensbedreigend kan zijn.