Welke technische vacature past bij jouw cv?

Technische vacatures zijn volop te vinden op internet. Websites van bedrijven maar ook jobboards en websites van uitzendbureaus staan vol met allemaal vacatures voor de meest uiteenlopende technische functies. Als je op zoek bent naar een technische baan is de keuze soms zo groot dat het bijna onmogelijk is om alle vacatures te vergelijken met jouw werkervaring en cv. Misschien is het daarom verstandig om jezelf niet blind te staren op alle vacatures. In plaats daarvan kun je beter uitgaan van jezelf, je eigen wensen en je eigen loopbaan. Stel jezelf de vraag welke werkzaamheden je graag zou willen doen. Denk daarbij ook aan de omgeving waar je graag zou willen werken. Als je van jezelf een compleet profiel hebt gemaakt van alle wensen die je hebt en deze samenvoegt met jouw werkervaring en opleidingen kun je aan de slag met solliciteren.

Solliciteren

Natuurlijk kun je dan reageren op openstaande vacatures. Daarnaast kun je ook een open sollicitatie insturen bij bedrijven. Dat zijn natuurlijk logische stappen maar ze onderscheiden je niet van andere werkzoekenden. In plaats daarvan kun je beter zelf gericht contact opnemen met bedrijven waar je graag zou willen werken. Bel ze op of nog beter probeer in contact te komen met iemand die werkt bij deze bedrijven. Als je in je kennissenkring iemand kent die bij het bedrijf in loondienst is waar je graag zou willen werken heb je een zogenaamde ‘ingang’. Dat is mooi meegenomen. Doormiddel van kennissen kun je vaak meer te weten komen over vacatures en functie-inhoud. Zo ontvang je eerlijke tekst. De werkelijke informatie over een vacature is veel belangrijker dan de geschreven tekst die in de vacature staat. Veel vacatures zijn namelijk wervend geschreven en zijn daardoor niet altijd volledig op de waarheid berust. Dat maakt het lastig om je cv te vergelijken met een vacature. Daarom is het belangrijk om achter het ware verhaal te komen. Wat zoekt een bedrijf en wat kun jij daar voor bieden. Meestal komt het ware verhaal pas boven tafel zodra je een sollicitatiegesprek hebt. Dat is eigenlijk te laat.

Voorbereiding

Voorwerk doen is een belangrijk onderdeel van een sollicitatie. Hoe meer je weet hoe beter je kunt beoordelen of een baan bij je past. Naast kennissen kun je misschien ook in contact komen met klanten van het bedrijf. Die geven vaak ook waardevolle input. Hoe worden klanten behandeld hoe beoordelen klanten een bedrijf. Internet staat vol met reviews. Deze informatie kun je meenemen in je beeldvorming over een bedrijf en mogelijke functie. Hoe meer je kunt opschrijven over het bedrijf en de vacature hoe beter je kunt beoordelen of het werk bij je past. Blijf bovendien vooral eerlijk naar jezelf. Overschat jezelf niet en schets ook een eerlijk verhaal over het bedrijf. Het komt in de praktijk namelijk regelmatig voor dat mensen teveel fantaseren en dat komt later altijd uit.