Hoe maak je een cv voor een technische baan?

De techniek is een sector met veel vacatures. Iemand die werk zoekt zal op de arbeidsmarkt deze vacatures regelmatig tegenkomen. Ook ten opzichte van andere sectoren staan er in de techniek veel vacatures open. Daardoor zou er in de gedachten van veel werkzoekenden het idee kunnen ontstaan om een stap of overstap te maken naar een technische baan. Nu is het solliciteren naar een technische baan op zich niet heel lastig maar wat moet je doen als je nog weinig ervaring hebt opgebouwd in de techniek? Dat zijn allemaal vragen die aan de orde kunnen komen bij je oriëntatie op een technische functie. Bedrijven staan vanaf 2022 nog steeds te springen om technisch personeel. In de sollicitatieprocedures kijken ze daardoor meer naar mogelijkheden dan in het verleden. Toch wordt niet elke sollicitant aangenomen. Hoe kun je dan het verschil maken? Het cv vormt hierbij een sleutel tot een technische baan,

Een cv bevat de werkervaring, opleidingen, NAW gegevens en overige informatie van de sollicitant. Wat moet je nu als je geen werkervaring hebt gehad in de techniek en ook weinig opleidingen in die richting hebt gevolgd. Dan is het van belang dat je creatief bent. Je moet aan het bedrijf waar je solliciteert duidelijk kunnen maken waarom jij echt geschikt bent voor die specifieke technische vacature. Dat kan doormiddel van het benoemen van je hobby’s en interesse gebieden. Kortom hoe ben jij tijdens je loopbaan in contact gekomen met bepaald technische werk? Waarom kies je specifiek voor die technische vacature en tijdens welke stappen in je loopbaan heb je hier een beeld van kunnen vormen. Heb je bijvoorbeeld op kantoor gewerkt en was jij het aanspreekpunt voor collega’s als er iets stuk was of een telefoon of computer geïnstalleerd moest worden? Benoemd dit dan op je cv.

Ook competenties en karaktereigenschappen zijn van belang. Ben je bijvoorbeeld iemand die altijd vooraan staat als er een (technisch) probleem moet worden opgelost? Heb je thuis verschillende klussen gedaan of sta je altijd klaar voor je familie als er een verbouwing plaatsvind? Benoem deze dingen in je cv.

Een bedrijf die jouw cv ontvangt moet vanuit het cv ook een duidelijke indruk krijgen wat voor mogelijkheden er voor de toekomst geboden kunnen worden aan jou. Welke aanknopingspunten heb je in je cv benoemd? Hoe kun je daar in je motivatiebrief op inhaken en later ook tijdens het sollicitatiegesprek als dat plaats gaat vinden? Een goede cv voor een technische baan is daarom vooral een duidelijke eerste indruk die je kunt geven. Geef in het cv ook duidelijk aan wat een bedrijf graag van jou zou willen zien. Wat zou het bedrijf interessant vinden om van je te weten als je een technische baan wilt uitoefenen. Dat kan een goede basis vormen voor de rest van het proces.