Wat zijn freelancers en zzp’ers en wat zijn de voordelen en nadelen hiervan?

In Nederland is het mogelijk om in verschillende dienstverbanden projectmatig werkzaamheden te verrichten voor een opdrachtgever. Bedrijven kunnen voor projecten onder andere gebruik maken van detacheringpersoneel en uitzendkrachten. Daarnaast lenen veel bedrijven voor projecten ook freelancers in. Deze benaming komt niet in de Nederlandse wet voor.

Freelancer
De term freelancer wordt meestal gebruikt voor personen die werkzaamheden verrichten voor een opdrachtgever zonder dat de opdrachtgever zich moete houden aan de verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen. De freelancer dient zichtzelf voldoende te verzekeren. De opdrachten die een freelancer uitvoert zijn meestal duidelijk omschreven. De freelancer heeft een bepaalde contractvorm met de opdrachtgever waarin de werkzaamheden, taken of resultanten zijn beschreven. De freelancer stuurt de opdrachtgever een factuur waarin de gewerkte uren zijn genoteerd en tevens het totaalbedrag is benoemt dat de opdrachtgever aan de freelancer dient te betalen.

Zzp’ers in de techniek
Freelancers worden in Nederland meestal zelfstandigen zonder personeel genoemd. Dit wordt in de praktijk meestal afgekort met zzp’er. De Kamer van Koophandel ziet zzp en freelancer als twee synoniemen. In Nederland zijn zzp’ers onder andere werkzaam in de bouw en in de werktuigbouwkunde. Daarnaast zijn er ook zzp’ers actief in de zakelijke dienstverlenging en bij overheidsinstellingen zoals gemeentes en uitkeringsinstanties.

Voordelen en nadelen van werken als zzp’er en freelancer
Werken als zzp’er of freelancer brengt een aantal voordelen en een aantal nadelen met zich mee. Het is belangrijk dat deze voordelen en nadelen goed tegen elkaar worden afgewogen alvorens iemand besluit om als freelancer of zzp’er te gaan werken. Een belangrijk voordeel van zzp en freelancen is dat men eigen baas is. Meestal kan een zzp’er of freelancer zijn of haar eigen koers bepalen. Ook kunnen zzp’ers en freelancers vaak hun eigen werktijden indelen.

De nadelen van werken als zzp’er en freelancer zijn vooral de onzekerheden die met dit beroep zijn verbonden. Men zal zelf op zoek moeten naar opdrachtgevers. In sommige gevallen kan men hierin samenwerken met uitzendbureaus maar dit kan lang niet altijd. Verder zijn er ook onregelmatige inkomsten. De freelancer of zzp’er zal voortdurend nieuwe opdrachten moeten hebben die naadloos op elkaar aansluiten. In periodes dat er niet wordt gewerkt zijn er ook geen inkomsten. Verder dient een zzp’er zich goed te verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Daarover is hieronder meer informatie weergegeven.

Zzp en arbeidsongeschikt of ziek
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hebben over het algemeen hoge verzekeringspremies. Vooral in de bouw en de metaal zijn de premies voor arbeidsongeschiktheid hoog. De risico’s die zzp’ers en freelancers op zich nemen door zich niet te verzekeren zijn onverantwoord. Sommige zzp’ers kiezen er echter ondanks de risico’s voor om zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hierdoor kunnen ze de uurprijs verlagen. Het risico op arbeidsongeschiktheid is echter 10 tot 12 procent. In de techniek kan in bepaalde werksituaties het risico op arbeidsongeschiktheid nog hoger liggen. Daarom is een goede verzekering zeker geen overbodige luxe. Het is bij de keuze voor een verzekering wel belangrijk dat men goed kijkt naar de dekking van de verzekering.

Verder kunnen zzp’ers geen aanspraak maken op de ziektewet. Daarvoor moeten zzp’ers hun eigen reserve gebruiken. Als een zzp’er of freelancer ziek is zal deze geen inkomsten binnen krijgen. Ook dit brengt financiële risico’s met zich mee.