Wat zijn de voordelen en nadelen van watersnijstralen en watersnijden?

Als men vormen uit plaatmateriaal wil snijden kan men daarvoor verschillende machines gebruiken. Bekende machines zijn de lasersnijder en plasmasnijder. Een andere machine is de watersnijder. Deze laatste machine gebruikt een krachtige waterstraal gecombineerd met abrasief (schuurmiddel) om vormen uit te snijden in metalen platen, kunststof platen enz.

De watersnijder kan eventueel ook zonder abrasief in het water gebruikt worden. Omdat het abrasief voor extra snijkracht zorgt is een watersnijder zonder abrasief alleen geschikt voor dun en zacht materiaal zoals dun kunststof en textiel. Een watersnijder heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere snijmachines. Deze voordelen zijn hieronder benoemd. De nadelen van snijden watersnijmachines staan in de alinea daaronder.

Voordelen van waterstraalsnijden
Snijden met een watersnijmachine heeft de volgende voordelen:

  • Snijden met een watersnijder geeft een vrijwel braamloze snede. Er hoeft dus nauwelijks nabewerking plaats te vinden en dat scheelt tijd en inspanning.
  • De snede van een watersnijder is van constante en hoogwaardige kwaliteit.
  • Watersnijden gebeurd doormiddel van een koel proces. Er is dus geen sprake van warmte inbreng. Daardoor kunnen materialen met een laag smeltpunt zoals composieten en plastics ook doormiddel van een watersnijder gesneden worden.
  • Doordat er geen sprake is van warmte inbreng blijven de kwaliteiten en eigenschappen van het materiaal constant.
  • Watersnijden zorgt voor geen verkleuring.
  • Watersnijden levert geen vervorming op van het materiaal.
  • Watersnijden is een proces dat niet chemisch is. Tijdens het snijden met een watersnijder ontstaan geen giftige dampen dit in tegenstelling tot snijden met een lasersnijder.

Nadelen van watersnijden
Een watersnijder snijd doormiddel van waterkracht vormen uit plaatmateriaal. Niet elk materiaal is geschikt om doormiddel van water bewerkt te worden. Sommige materialen nemen bijvoorbeeld vocht op zoals papier, karton en zacht hout. Deze materialen zijn hygroscopisch en de kwaliteit van het materiaal wordt negatief beïnvloed door water. Zo kan karton en hout kromtrekken door de inwerking van water en kan papier veranderen in een soort pap.

Daardoor kunnen hygroscopische materialen beter niet gesneden worden met watersnijder. Ook fluorescerende kunststoffen kunnen reageren met water. Als men deze kunststoffen gaat snijden met een watersnijder kan een bepaalde rookontwikkeling ontstaan. Dit is niet gewenst en kan voor onverwachte situaties zorgen.