Een carrièreswitch is het op een andere wijze voortzetten van een loopbaan dan de periode die voor de ‘switch’ oftewel de ‘wisseling’ in heeft plaatsgevonden. In feite veranderd men door de carrièreswitch het loopbaantraject dat men in de toekomst volgt. Een carrièreswitch kan op veel verschillende manieren plaatsvinden. Zo kan iemand die jaren in de techniek heeft gewerkt besluiten om een carrièreswitch te maken richting het onderwijs. Vaak zie je na deze switch nog wel bepaalde raakvlakken met de voormalige loopbaan zo kan men in het hiervoor genoemde techniekles geven. Een grote carrièreswitch is ook mogelijk waarbij men echt geheel iets anders gaat doen dan men heeft gedaan tot het moment van switch. Een lasser die in de bejaardenzorg aan de slag zo willen gaan maakt daarbij een grote verandering door in zijn of haar loopbaan. Dergelijke veranderingen gaan vaak gepaard met omscholingstrajecten. Een grote carrièreswitch vereist vaak meer aanpassing en energie. Bovendien is de switch eigenlijk pas echt succesvol als iemand daadwerkelijk een passende baan heeft gevonden in de nieuwe loopbaanrichting. Dat is namelijk meestal het beoogde resultaat.
Waarom een carrièreswitch?
Een verandering van loopbaan kan vanwege verschillende redenen plaatsvinden. Soms moeten mensen een andere loopbaan kiezen omdat hun baan verdwijnt vanwege bijvoorbeeld automatisering of reorganisatie. De digitalisering van werkzaamheden heeft er ook voor gezorgd dat verschillende administratieve banen zijn verdwenen. Toch heeft de automatisering en digitalisering ook voor positieve ontwikkelingen gezorgd in de werkgelegenheid. Zo zijn er nieuwe banen ontstaan waardoor loopbanen ook een nieuwe impuls kunnen krijgen. Deze aspecten zijn echter factoren van buitenaf die er voor zorgen dat een carrièreswitch wellicht noodzakelijk wordt.
Het is echter ook mogelijk dat men een lang gekoesterde wens heeft om een andere functie uit te oefenen en vanwege de krapte op de arbeidsmarkt nu de kans ziet om deze wens in vervulling te laten gaan. Dit is een voorbeeld van een factor die van binnenuit de persoon komt. Bedrijven kunnen hier niet altijd invloed op uitoefenen. Zo kun je als werkgever je uiterste best doen om een werknemer te behouden maar als deze gewoon uitgekeken is op een functie of sector dan kan een bedrijf meestal weinig doen om de werknemer van gedachten te laten veranderen.
Dat is echter een ander geval bij bedrijven die te weinig aandacht besteden aan het personeel dat ze aan het werk hebben. Tegenwoordig leggen veel bedrijven de focus op het binnenhalen van nieuw personeel. Het bestaande personeelsbestand wordt dan soms uit het oog verloren. Vaak wordt dan door personeel een carrièreswitch gemaakt uit ontevredenheid over de werkgever of de sector waarin men werkt. Men is toe aan een nieuwe uitdaging of wil werk en privéleven beter op elkaar afstemmen.
Maak een bewuste keuze
Wat de reden ook is van de carrièreswitch, het is belangrijk om deze stap weloverwogen te maken door een goede voorbereiding. Te veel loopbaanveranderingen kunnen er voor zorgen dat je cv onoverzichtelijk wordt en dat kan de overstap naar een nieuwe baan lastiger maken. Daarnaast kun je door veel loopbaanveranderingen nauwelijks doorgroeien in salaris omdat je vaak opnieuw moet beginnen. Toch zijn er mensen die er voor kiezen om regelmatig hun loopbaan te veranderen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld behoefte aan afwisseling of zijn vrij snel uitgekeken op hun werk. Dit kan een bewuste keuze zijn en hoeft niet verkeerd te zijn zolang je maar rekening houdt met de effecten van voortdurend wisselen van loopbaan. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld projectmatig te gaan werken. Ook dat kan voor afwisseling zorgen. Nederland kent veel zzp’ers den freelancers die een hele afwisselende loopbaan hebben als zelfstandig ondernemer.