Wat is een carrièreplanner?

Een carrièreplanner is iemand die op een planmatige wijze met zijn of haar loopbaan bezig is of met de loopbaan van anderen. Het woord carrière is Frans voor ‘loopbaan’. Dat maakt duidelijk dat een carrièreplanner zich bezighoud met het plannen van stappen ter bevordering van een loopbaan, oftewel het maken van een carrièreplan . Een loopbaan wordt ook wel omschreven als een keten van maatschappelijke posities die iemand heeft bekleed op de arbeidsmarkt. Tijdens de schooljaren start iemand in feite al met de vormgeving van zijn of haar loopbaan of carrière. Hierbij kun je kijken naar de vakken en vaardigheden waarin iemand goed is of die men leuk vind om te doen. Daarnaast kun je ook naar de omgeving kijken. Welke opleidingsmogelijkheden zijn er? Wat zijn de carrièremogelijkheden? Is er voldoende werk in bepaalde vakgebieden? Dit zijn allemaal logische vragen die iemand kan stellen als hij of zij start met het plannen van de loopbaan oftewel carrière. Zodra je bewuste keuzes maakt om je toekomstige loopbaan te plannen ben je in feite bezig je loopbaan vorm te geven als carrièreplanner.

Loopbaanbegeleiding vanuit een carrièreplanner

Sommige mensen vinden het lastig om zelf vorm te geven aan een loopbaan en een carrièreplan te maken. Die kunnen bijvoorbeeld een loopbaanbegeleider inschakelen. Een loopbaanbegeleider heeft ervaring met het begeleiden van mensen bij het vormen van loopbaanpaden. De meeste loopbaanbegeleiders doen dit vanuit een coachende rol. Deze rol is belangrijk omdat de ontwikkeling van iemand zijn of haar loopbaan vanuit de persoon zelf komt. In feite is een loopbaanbegeleider dus geen carrièreplanner maar juist een carrièrecoach. Iemand die een persoon met een loopbaanvraagstuk kan helpen bij het maken van stappen in de loopbaan. In feite blijft de persoon met het loopbaanvraagstuk zelf verantwoordelijk voor het plannen van zijn of haar carrière of loopbaan. Een loopbaanbegeleider begeleid dus in feite de carrièreplanner met het maken van een goede carrièreplanning.

Hoe maak je een carrièreplanning?

Het is vrij lastig om als carrièreplanner aan de slag te gaan met je eigen loopbaan en carrièreplan. Dat komt met name door de enorme hoeveelheid keuzes die iemand heeft in opleidingen en mogelijke banen. Natuurlijk kan niet iedereen piloot, minister, elektromonteur of directeur worden. Er zijn bepaalde vaardigheden voor nodig. Die heeft niet iedereen en dat hoeft natuurlijk ook niet. Daarom is het goed om eerst bij jezelf te beginnen. Je kunt kijken waar je goed in bent en welke werkzaamheden, hobby’s, taken of vakken je leuk vind. Daarnaast kun je kijken waar je ook daadwerkelijk goed in bent. Door deze aspecten op papier te zetten vorm je een soort profielschets van je zelf. Deze profielschets is belangrijk voor het plannen van je carrière.

Weet wat je kunt

Je kunt pas als carrièreplanner succesvol worden als je weet wat je kunt. Na deze basis kun je kijken wat je nodig hebt om je verder te ontwikkelen. Heb je bijvoorbeeld nog een opleiding of training nodig? Misschien kun je wel meteen aan de slag? Heb je wellicht begeleiding nodig van een loopbaanbegeleider? Dit zijn de volgende stappen bij een carrièreplanning? Kortom wat kan ik, wat wil ik en wat heb ik daarvoor nodig? Als je antwoordt hebt op deze vragen kun je beslissingen nemen en daadwerkelijk keuzes maken. Dat is soms spannend maar een loopbaan krijgt geen vorm zonder beslissingen en keuzes.

Hulp nodig bij een carrièreplanning?

Heb je hulp nodig bij het maken van een carrièreplanning? Op internet is veel informatie te vinden over loopbaanbegeleiding en de vormgeving van loopbaanpaden. Ook zijn er verschillende loopbaanbegeleiders in Nederland actief. Hou er rekening mee dat loopbaanbegeleiders geen antwoord hebben op al je vragen. Feitelijk heb je zelf al de antwoorden op de vragen wat je wilt en kunt. Assessments, testen en loopbaanbegeleidingsgesprekken kunnen er voor zorgen dat de antwoorden op de vragen naar boven komen. Met deze antwoorden kun jij aan de slag als carrièreplanner.