De arbeidsmarkt heeft een tekort aan personeel. Dat biedt kansen voor mensen die zich willen laten omscholen in Nederland. Bedrijven zijn bovendien ook meer bereid om in personeel te investeren. De aandacht voor BBL opleidingen en omscholingstrajecten neemt toe. Als je in een bepaalde functie of sector werkt en je overweegt om je te laten omscholen is het echter wel van belang dat je een weloverwogen keuze maakt. Sommige mensen maken een keuze voor een andere loopbaan in een opwelling. Een impulsieve keuze kan natuurlijk goed uitpakken maar dikwijls vloeien er teleurstellingen voort als mensen niet goed nagedacht hebben over een bepaalde beslissing. Bovendien is het belangrijk dat je ook aan werkgevers kan uitleggen waarom je juist een keuze hebt gemaakt voor een omscholingstraject richting een specifieke functie.
Investering door bedrijven
Bedrijven moeten namelijk ook in jouw investeren. Een impulsieve keuze die je gemaakt hebt omdat je ‘niet meer op je plek zat’ zal een bedrijf wellicht niet als de meest solide basis zien van het maken van een weloverwogen beslissing. Voordat je jezelf actief beschikbaar stelt voor omscholingstrajecten is het van belang dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt gaan doen en waar je dat wilt gaan doen. Wat voor werk zou je willen uitvoeren en bij welke soort bedrijven zou je dat willen doen. Een overzicht van je eigen kwaliteiten is bovendien van belang. Wat kun je goed en in welke competenties blink je uit? Als je goed kunt beschrijven waar je goed in bent kun je dat vergelijken met de functie-eisen van je ideale functie. Dan kun je voor jezelf een keuze maken of je toch door wilt zetten met het omscholingstraject. Als je veel van de gevraagde functie-eisen niet beheerst zal je omscholingstraject wellicht meer tijd en inspanning vereisen.
Verdiepen in je droombaan
Verder is het verstandig om jezelf goed te verdiepen in de beoogde baan en functie. Welke werkzaamheden zou je in die functie kunnen uitvoeren. Wat zijn daar de voordelen en nadelen van? Heb je contact gehad met mensen die het werk doen wat jij graag zou willen uitvoeren tijdens en na het omscholingstraject? Wat zeggen deze ervaren beroepskrachten over het werk? Hebben deze werknemers tips waar je mee aan de slag kunt? Zijn er volgens deze mensen ook aspecten die van belang zijn voor je omscholingstraject? Welke opleidingen en trainingen raden deze mensen aan? Dit is allemaal relevante informatie die je kunt gebruiken voor je oriëntatie op omscholing.
Motivatie
Omscholing kost tijd en bovendien zul je bij sollicitaties voor omscholingstrajecten vaker tegen drempels aanlopen. Bedrijven moeten begrijpen waarom jij je zo graag wilt laten omscholen. Dat moet je in een motivatie goed kunnen uitleggen. Een goede motivatiebrief is voor een omscholingstraject misschien nog wel belangrijker dan bij een reguliere sollicitatie. Besteed daar de nodige tijd en aandacht aan.