Solliciteren eind december 2023?

Dat er in Nederland een groot tekort is aan personeel weet bijna iedereen. Dat biedt natuurlijk kansen voor werkzoekenden. Het is opvallend dat ook in het einde van de maand december in Nederland volop activiteit is op de arbeidsmarkt. Zo worden er ook in december nog nieuwe vacatures open gezet. Daarnaast worden ook sollicitatiegesprekken gevoerd. Deze ontwikkeling maakt duidelijk dat bedrijven elke maand willen benutten om goed personeel binnen te halen. Een groot deel van het initiatief op de arbeidsmarkt ligt inderdaad bij bedrijven. Dat blijkt onder andere uit de activiteiten op sociale media.

Ontwikkelingen

Voor mensen die solliciteren aan het einde van het jaar is het verstandig om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Elke dag kijken op jobboards is in ieder geval verstandig. Daarnaast is het ook belangrijk om je persoonlijk netwerk in de gaten te houden. Ken je mensen die bij leuke bedrijven werken of hebben gewerkt? Hebben deze mensen misschien tips voor jou die je kunt gebruiken in je sollicitatie? Soms zijn er vacatures binnen bedrijven die nog niet naar buiten toe zijn gepubliceerd. Doormiddel van persoonlijke netwerken kun je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en dat is natuurlijk alleen maar goed. Daarnaast is er natuurlijk altijd behoefte aan een keuze. Zowel bedrijven willen wat te kiezen hebben maar ook sollicitanten. Het maken van een goede keuze vooraf zorgt er voor dat je een grotere kans hebt dat je een goede plek krijgt op de arbeidsmarkt.

Ondersteuning

Bedrijven nemen steeds meer organisaties in de arm om hen te helpen bij het vinden van het juiste personeel. Daarnaast zie je ook een duidelijke toename in de behoefte aan recruiters. Het aantal vacatures voor recruiters bij uitzendorganisaties en detacheringsorganisaties neemt toe. Daarnaast zijn er ook steeds meer grote (productie-) bedrijven die recruitment in eigen beheer willen uitvoeren. Deze bedrijven brengen recruitment onder bij een personeelsafdeling of HR-afdeling. Het aantal vacatures voor zogenaamde corporate recruiters stijgt in Nederland. Bedrijven vinden de inzet van deze bedrijfsgebonden recruiters efficiënt omdat ze daarmee meer invloed hebben op de werving en selectie dan wanneer ze een externe partij daarvoor inschakelen. Uitzendbureaus en detacheringsbureaus kunnen namelijk voor meerdere opdrachtgevers personeel zoeken en kiezen dan dikwijls voor de ‘hoogste bieder’.

Intermediairs

Toch blijft er ook voor uitzendorganisaties en detacheringsorganisaties veel werk. Bedrijven verwachten van deze intermediairs echter wel meer dienstverlening. Een adviserende rol richting opdrachtgevers wordt steeds belangrijker op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor bedrijven wordt het namelijk lastig om te anticiperen op de toekomst. Er vinden in veel sectoren namelijk veranderingen plaats die invloed hebben op de markt en het marktaandeel van bedrijven. Er worden keuzes gemaakt. Ook als sollicitant op de arbeidsmarkt kun je met deze ontwikkelingen rekening houden door je te verdiepen in de bedrijven en de sectoren waarin ze actief zijn.