Wat doet een carrièreplanner?

Een carrièreplanner is een persoon die bezig is om zijn of haar carrière doormiddel van een plan probeert vorm te geven. Het tegenovergestelde van een carrièreplanner is iemand die op een opportunistische wijze omgaan met zijn of haar haar loopbaan. Een carrièreplanner wil niet verrast worden door plotselinge gebeurtenissen die invloed hebben op de loopbaan. In plaats daarvan worden duidelijke stappen gezet voor de toekomst op de arbeidsmarkt. Deze stappen beginnen vaak met een beeld van een sector, beroep of beroepsgroep waarin men graag wil gaan functioneren. Op basis van dit toekomstbeeld worden beslissingen genomen.

Stappenplan voor carrièreplanner

De eerste belangrijke stappen zijn over het algemeen gericht op het kiezen van de juiste opleiding om in de toekomst een bepaald beroep uit te oefenen. Een carrièreplanner vraagt zich af: als ik later dit werk gaat doen, wat heb ik dan nodig? Wat je nodig hebt begint uiteraard bij de vaardigheden en competenties die een persoon heeft. Dit is voor een deel aanleg maar voor een ander deel kan men zichzelf ontwikkelen en toegroeien naar een bepaalde functie of plek op de arbeidsmarkt. Het perspectief dat iemand in zijn of haar loopbaan heeft wordt ook wel loopbaanperspectief genoemd. Kortom welke loopbaanpaden kun je volgen om daar uit te komen waar je wilt. Een carrièreplanner kan deze loopbaanpaden zelf in kaart brengen maar kan dit ook doen met behulp van een loopbaanbegeleider, studiebegeleider of decaan.

Loopbaanbegeleiding

Niet elke carrièreplanner heeft begeleiding nodig bij het plannen van de eigen carrière. Veel informatie is op internet te vinden over functies en beroepsgroepen. Op deze website technischwerken.nl is bijvoorbeeld veel informatie te vinden over opleidingsmogelijkheden, vacatures en vaardigheden die je nodig hebt in de techniek. Er zijn echter ook andere websites die juist de loopbaanmogelijkheden in andere sectoren in kaart brengen. Hierdoor ontstaan allemaal verschillende keuzemogelijkheden voor de carrièreplanner.

Loopbaanontwikkeling

Het kiezen staat centraal in het proces dat loopbaanontwikkeling heet. In Nederland heb je vaak veel mogelijkheden om zelf keuzes te maken voor je loopbaan en carrière maar het kan ook voorkomen dat je niets te kiezen hebt of dat er zelfs voor je wordt gekozen. Zo kun je bijvoorbeeld de wens hebben om piloot te worden maar kun je bijvoorbeeld niet voldoen aan de opleidingseisen die nodig zijn of omdat je kleurenblind bent of een beperking hebt. Helaas kan dus niet iedereen worden wat hij of zij wil en dat hoeft ook niet. Sommige carrièreplanners bereiken hun doel maar komen er achter dat ze een compleet verkeerd beeld hadden van het beroep of de functie die ze voor ogen hadden. Dat betekent in de praktijk dat ze vaak hun loopbaanwensen moeten bijstellen en een nieuwe carrièreplanning moeten maken. Als carrièreplanner heb je daardoor te maken met een continue proces dat loopbaanontwikkeling heet.