Wanneer een sollicitant na het schrijven van een sollicitatiebrief of een motivatie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zijn de meeste sollicitanten blij maar tegelijk ook een beetje zenuwachtig. Een sollicitatiegesprek voer je niet elke dag en je wil graag dat het bedrijf een goede indruk van je krijgt zodat je een grote kans maakt om de door jou begeerde functie te bemachtigen. Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is belangrijk maar hoe doe je dat? Hieronder worden een aantal tips gegeven waarmee je jezelf goed kunt voorbereiden op je sollicitatiegesprek.
1 Bestudeer het bedrijf waar je een sollicitatiegesprek hebt
Veel sollicitanten hebben zich na het lezen dan de vacature in het bedrijf verdiept. Dit gebeurd vaak via internet of vakbladen. Hou er rekening mee dat tijdens een sollicitatiegesprek door het bedrijf vragen kunnen worden gesteld over de producten, de ontwikkelingen en de projecten waar het bedrijf mee bezig is. Doormiddel van deze vragen krijgt het bedrijf zicht op het voorwerk dat je hebt gedaan met betrekking tot je sollicitatie.
2 Motiveer je keuze voor een bepaald bedrijf
Bedrijven willen dat sollicitanten bewust een keuze maken voor hun bedrijf. Ze kunnen vragen stellen waarop een sollicitant moet antwoorden waarom hij of zij juist voor dit bedrijf kiest en niet voor een concurrent. Waarom wil je graag bij dit bedrijf werken? Veel bedrijven vinden het belangrijk dat hierbij niet alleen naar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden wordt gekeken. Vooral de sfeer, cultuur, het unieke product en de huisstijl zijn belangrijke onderwerpen die je in je motivatie kunt benoemen.
3 Motiveer je keuze voor de functie
Binnen een bedrijf zijn verschillende functies aanwezig. Wanneer je solliciteert op één specifieke functie wil een bedrijf graag weten waarom je juist op díe functie solliciteert en niet op een andere functie. Benoem hierin aspecten waarmee deze functie zich onderscheid van andere functies en waarom die aspecten jou juist aanspreken.
4 Overtuig het bedrijf van jouw geschiktheid
Veel bedrijven stellen de standaard vraag: “waarom zou ik jou moeten aannemen op deze functie?”. Ondanks dat blijkt in de praktijk dat veel sollicitanten moeite hebben met het formuleren van antwoord hierop. Extra voorbereiding blijkt vaak nodig om jezelf goed te kunnen ‘verkopen’. Er moet voor gewaakt worden dat iemand gaat overdrijven over zijn of haar capaciteiten. Doe jezelf niet beter voor dan je bent. Benoem maximaal vijf vaardigheden van jezelf waarin je uitblinkt. Ga daarnaast na welke vaardigheden beter kunnen. Bedrijven willen namelijk ook weten wat minder goede kanten van sollicitanten zijn. Een eerlijk antwoord op die vraag is van groot belang omdat je hiermee blijk geeft van zelfkennis. Geen mens is perfect en dat weet het bedrijf ook.
5 Benoem voorbeelden over je vaardigheden
Wanneer je aangeeft dat je over bepaalde competenties beschikt wil een bedrijf graag weten waaruit dat blijkt. Hierbij kan een bedrijf de vraag stellen: “kun je voorbeelden uit het heden of verleden noemen waaruit blijkt dat je over die competentie beschikt?” Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat moet je daarom een lijst opstellen van vaardigheden waarin je uitblinkt. Daarnaast moet je per vaardigheid voorbeelden opschrijven uit je verleden of heden waarmee je kunt aangeven dat de vaardigheid op jou van toepassing is. Dit kunnen voorbeelden zijn uit je werk maar ook uit de privésfeer. Zo kun je bijvoorbeeld de competentie leiderschap ook ontwikkelen bij een sportvereniging of in het vrijwilligerswerk. Wees creatief met het bedenken van voorbeelden maar zorg er voor dat het bedrijf de motivatie wel logisch vindt klinken.
6 Wees niet te lang aan het woord
Sommige sollicitanten vergeten in hun enthousiasme dat ze een gesprek voeren en geen monoloog. Bedrijven willen graag weten wat iemand zijn of haar vaardigheden zijn maar willen niet naar lange verhalen luisteren met irrelevante informatie. Probeer daarom duidelijk en kort te antwoorden op de vragen die het bedrijf aan je stelt. Wanneer een bedrijf meer informatie van je wilt zal het bedrijf doorvragen.
7 Stel zelf ook vragen
Tijdens je voorbereiding op het gesprek heb je jezelf als het goed is verdiept in het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek gaat voeren. Hierbij kunnen vragen naar boven komen over bijvoorbeeld projecten, het product, de diensten of andere zaken die aan het bedrijf verbonden zijn. Het bedrijf vindt het over het algemeen van interesse getuigen wanneer iemand tijdens het sollicitatiegesprek specifieke vragen stelt over het bedrijf. Ook over de functie inhoud kunnen tijdens het sollicitatiegesprek vragen worden gesteld door de sollicitant. Hierbij is het van belang dat de vragen relevant zijn en dat het antwoord niet eenvoudig door de sollicitant zelf gevonden kunnen worden op bijvoorbeeld internet.
8 Luister actief
Actief luisteren is een term die je veel hoort in de theorie over gespreksvoering. Een actieve luisterhouding laat aan de gesprekspartner zien dat de informatie je interesseert en dat je deze kunt volgen. Een actieve luisterhouding realiseer je door rechtop te gaan zitten en je armen niet over elkaar te houden maar open of losjes voor je op tafel. Wanneer je ook nog een beetje voorover leunt laat je aan je gesprekspartner zien dat je zeer geïnteresseerd bent over het onderwerp dat op dat moment wordt besproken.
9 Wees niet negatief over je arbeidsverleden
Veel bedrijven vinden het niet prettig wanneer sollicitanten erg negatief zijn over hun vorige werkgever. De oorzaak van de negatieve sfeer kan namelijk zowel aan de voormalige werkgever liggen als aan de voormalig werknemer. Bedrijven zullen extra referenties natrekken over de sollicitant wanneer deze negatief is over zijn of haar vorige werkgever. Dit kan er voor zorgen dat de sollicitatie een andere wending krijgt die minder gunstig is voor de sollicitant. Door een positieve houding aan te nemen tijdens het gesprek en een positieve sfeer te creëren houdt het bedrijf ook een positieve indruk aan de sollicitant over.
10 Zorg voor geschikte kleding bij je sollicitatie
Aan het onderwerp kleding moet voorafgaand aan het sollicitatiegesprek ook aandacht besteed worden. In veel technische uitvoerende functie is nette vrijetijdskleding heel geschikt. Bedrijven verwachten van een lasser of elektromonteur meestal niet dat deze in driedelig pak naar het sollicitatiegesprek gaat. Bij een kantoorfunctie in een financieel dienstverlenend bedrijf is het over het algemeen wel wenselijk om een net pak aan te doen. Ga bij jezelf na wat de persoon waarmee je het gesprek voert voor kleding aan zal hebben. Probeer je kledingstijl hier op aan te passen.
Sollicitatiegesprek algemeen
Hoewel veel sollicitanten een beetje gespannen zijn wanneer ze een sollicitatiegesprek moeten voeren is solliciteren over het algemeen een interessante uitdaging. Doormiddel van sollicitatiegesprek heeft een sollicitant de mogelijkheid om zijn of haar sollicitatiebrief en cv toe te lichten. Een sollicitatiegesprek is een persoonlijk gesprek waarmee je een bedrijf de mogelijkheid kunt geven om de juiste indruk van jou te krijgen. Een goede voorbereiding zorgt er voor dat je jouw kansen om een functie te bemachtigen vergroot.