Woningbouwdoelstelling wordt niet behaald in 2020

De overheid wil dat er ieder jaar in Nederland 75.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Dat is een ambitieuze doelstelling die in 2019 al niet werd behaald maar in 2020 helemaal onhaalbaar lijkt. Afgelopen jaar was er nog sprake van stikstofproblemen en restricties met betrekking tot de aanwezigheid van PFAS in de grond.

In 2020 is er een complete crisis ontstaan met betrekking tot het coronavirus. Het gevolg is dat veel bouwbedrijven minder projecten krijgen en dat er bovendien ook vertragingen ontstaan op bestaande bouwprojecten die al in gang zijn gezet. Men kan namelijk niet meer op grote schaal bouwen met veel bouwvakkers bij elkaar. In plaats daarvan wordt in kleine teams gewerkt met vaste personeelsleden.

Niet alleen het coronavirus vormt een probleem ook het aantal verstrekte bouwvergunningen zorgt voor een knelpunt. Als er minder bouwvergunningen worden verstrekt zorgt dat er automatisch voor dat er ook minder nieuwe woningen gebouwd gaan worden. Er worden voor 2020 bouwvergunningen verwacht voor de bouw van 48.000 woningen.

De bouw van een woning vanaf de vergunning verstrekking duurt 2 jaar. Dat betekent dat het woningaanbod de komende tijd nauwelijks zal toenemen in Nederland. Vraag en aanbod op de woningmarkt is overigens al aan het verschuiven. Dat komt door de coronacrisis. Veel mensen worden nu voorzichtiger in de aanschaf van grote dure objecten zoals woningen en auto’s.