Werkgevers zijn positief over afgestudeerde mbo’ers in 2018

Het bedrijfsleven in Nederland is positief gestemd over de afgestudeerde mbo’ers die bij hen in dienst zijn. In totaal geeft tachtig procent van de werkgevers in Nederland aan dat de beroepsvaardigheden van net afgestudeerde mbo’ers goed tot zeer goed zijn. Dit komt naar voren uit een rapport van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) dat vrijdag 13 april 2018 is gepubliceerd. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Tijdens het onderzoek werd aan werkgevers gevraagd wat ze vinden van de kwaliteit van mbo’ers die net zijn afgestudeerd en werkzaam zijn binnen hun bedrijf. Daarbij werden zeven criteria gehanteerd. Dit onderzoek wordt iedere twee jaar in Nederland uitgevoerd.

Mbo’ers scoren goed
Van de werkgevers die deelnamen aan het onderzoek is een groot deel vooral tevreden het criteria ‘omgang met collega’s en leidinggevenden’. Ook op het gebied van motivatie oftewel de ‘bereidheid zich in te zetten voor het bedrijf’ scoorden mbo’ers goed. Respectievelijk 87 procent en 88 procent van de werkgevers vindt mbo’ers op dit gebied goed scoren. Toch zijn de werkgevers niet over elk criterium even positief. Op het gebied van ‘taal- en rekenvaardigheden’ zijn werkgevers minder tevreden over het niveau van de mbo-ers. Van de werkevers geeft toch nog 64 procent aan dat de mbo’ers die bij hun bedrijf werkzaam zijn goed tot zeer goed scoren op dit aspect. Naarmate het opleidingsniveau van de mbo’er hoger ligt zijn ook de werkgevers meer tevreden. Mbo-opleidingen lopen op van niveau 1 tot niveau 4. Er zijn zelfs mbo-opleidingen met een niveau 5 dat ook wel de specialistenopleiding wordt genoemd.

BOL en BBL
Veel mbo-opleidingen zijn er in een Bol variant en een BBL variant. De afkorting BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Iemand die deze mbo-variant volgt is het grootste deel van de opleiding op school aanwezig. De afkorting BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Een BBL opleiding is een combinatie van werken en leren. Een BBL’er is niet het grootste deel van zijn of haar opleiding op school maar juist aan het werk bij een erkend leerbedrijf. De kwaliteit van mbo-opleidingen neemt toe omdat er meer wordt gekeken naar de specifieke wensen en kwaliteiten van de leerling. Er zijn leerlingen die liever in de praktijk werken. Daarvoor is BBL zeer geschikt. Andere leerlingen zijn wat meer theoretisch ingesteld. Deze leerlingen kunnen vaak beter de BOL variant volgen.

Interesse in BBL?
Wanneer je interesse hebt in een BBL opleiding kun je contact opnemen met mbo opleidingsinstituut bij jou in de buurt. Mocht je interesse hebben in een BBL-opleiding bij een technisch bedrijf of een bedrijf in de bouw dan kun je ook het contactformulier van deze website gebruiken om je via Technicum aan te melden voor een BBL-traject. Daarvoor kun je ook de knop ‘BBL’ gebruiken.