Werkgevers hebben veel vacatures geplaatst in 2018

De werkloosheid neemt af in Nederland en de werkgelegenheid neemt toe. Een groot deel van de toename in de werkgelegenheid is merkbaar in het vacatureaanbod op internet. Dit aanbod stijgt namelijk de afgelopen maanden aanzienlijk. Werkgevers staan te springen om extra arbeidskrachten alleen is het vaak lastig om deze te vinden. De meeste bedrijven hebben al verschillende middelen ingezet om werknemers te vinden. Denk hierbij aan de standaard oplossingen zoals vacatures plaatsen in lokale kranten. Daar komen over het algemeen weinig sollicitaties op. Daarom hebben bedrijf hun toevlucht gezocht op internet. Op internet zijn de afgelopen jaren gigantisch veel vacatures verschenen.

Vacatures
Door de enorme hoeveelheid vacatures op internet doen bedrijven er alles aan om op te vallen op het web. Ze delen vacatures via zoveel mogelijk internetkanalen en zijn actief op social media. Omdat ook deze middelen zowel door reguliere bedrijven als door arbeidsbureaus en uitzendbureaus worden gebruikt worden ze steeds minder effectief. Daardoor worden conventionele methodes weer vaker geprobeerd. Bedrijven gebruiken hun eigen sociale netwerk en het netwerk van de medewerkers om mensen persoonlijk te benaderen voor een baan of vacature.

BBL op mbo
Verder worden ook scholen steeds vaker ingeschakeld bij de zoektocht naar werk. Scholen en bedrijven werken met elkaar samen op het gebied van stages of beroepspraktijkvorming. Ook in BBL trajecten werken veel bedrijven samen met het mbo. In BBL opleidingen wordt een werken-leren aangeboden aan studenten. Die kunnen tijdens hun werkweek bij een erkend leerbedrijf aan de slag om de vaardigheden van de BBL opleiding in de praktijk te brengen.

BBL via uitzendbureaus
Het theoretische deel van de opleiding volgen ze op de mbo-school waarmee ze een BBL opleidingsovereenkomst hebben gesloten. Op die manier worden de BBL-ers ontwikkeld tot vakkrachten en krijgen bedrijven toch instromers op hun vacatures. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om BBL-vacatures open te zetten. Ook uitzendbureaus zetten BBL-vacatures open voor hun opdrachtgevers. Deze werkwijze is een logisch gevolg van het feit dat uitzendbureaus steeds meer vacatures ontvangen van bedrijven.