Ondernemers zijn positief over de toename werkgelegenheid in 2018

Niet alleen het ondernemersvertrouwen is toegenomen aan het begin van 2018. Het Centraal Bureau voor de Statistiek de Kamer van Koophandel en de VNO-NCW geven ook aan dat veel ondernemers positief zijn over de toename in de werkgelegenheid bij hun eigen onderneming. De werkgelegenheid bij veel bedrijven neemt toe maar aan de andere kant blijven veel vacatures ook lang open staan. Er blijkt namelijk een groot tekort te zijn ontstaan aan vakkrachten in verschillende sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven.

Meer personeel nodig
In het vierde kwartaal van 2017 had 27 procent van de bedrijven meer personeel in dienst dan in het voorgaande kwartaal. Daarnaast had tien procent van de bedrijven juist minder mensen werkzaam op de werkvloer. Dat maakt duidelijk dat bij de meeste bedrijven juist een toename in de werkgelegenheid merkbaar was. In 2018 zal bij ongeveer 16 procent de werkgelegenheid verder toenemen.

Werkgelegenheid in de bouw
Vooral in de bouwsector is er sprake van een toename in de werkgelegenheid. In 2018 verwacht 35 procent van de bouwbedrijven dat er meer personeel nodig zal zijn het komende jaar. Het invullen van de openstaande vacatures wordt voor veel bouwbedrijven een uitdaging. Ze schakelen technische uitzendbureaus en VCU uitzendbureaus in om hun te ondersteunen bij de zoektocht naar geschikt personeel. Ook deze uitzendondernemingen hebben moeite met het vinden van geschikte kandidaten in de bouw en de techniek. De arbeidsmarkt raakt oververhit.