Krijgen afgestudeerde mbo’ers een titel vanaf 2018?

Het middelbaar beroepsonderwijs wordt steeds belangrijker in Nederland. Nu het steeds beter gaat met de economie merken bedrijven dat er een toename is in de productie en de bouw. Voor het realiseren van een hogere productie zijn niet alleen productiekrachten nodig maar ook specialisten met een opleiding op het middelbaar beroepsonderwijsniveau. Denk hierbij aan onderhoudsmonteurs en servicemonteurs die machines en installaties onderhouden.

De bouw maakt een opleving door maar ook de werktuigbouwkunde draait steeds beter. Daardoor is er een groot tekort aan bouwvakkers, installatiemonteurs, elektromonteurs en metaaltechnisch personeel zoals lassers, werktuigbouwkundigen, machinebankwerkers, plaatbewerkers en ga zo maar door. Deze mensen zijn echter allemaal gespecialiseerd in hun beroep of vakrichting. Dit zorgt er voor dat ze een specifieke opleiding moeten hebben gevolgd op het mbo. Dit kan een opleiding in een BBL, hybride leervorm, of BOL klassikale vorm zijn geweest.

In het hoger beroepsonderwijs (hbo) en op het wetenschappelijk onderwijs (wo) zijn titels zoals bachelor en master gebruikelijk maar op het mbo zijn dergelijke titels niet aanwezig. Op vrijdag 19 oktober 2018 heeft de politieke partij GroenLinks voorgesteld om elke afgestudeerde mbo’er een titel te geven. De volgende titels zouden moeten worden ingevoerd: ‘Skilled’ (Sk.), ‘Craftsman’ (Crf.) of ‘Expert’ (Exp.). Verder zou men iedereen die een mbo-opleiding volgt geen deelnemer meer moeten noemen maar studenten net als op het hbo en wo het geval is. Het belang van mbo voor een gezonde arbeidsmarkt wordt groter daarom moet ook het imago van mbo worden verbeterd.