Voor 2030 is duurzame energie goedkoper dan steenkool

Schone en duurzame energie krijgen de laatste jaren steeds meer aandacht en worden beschouwd als goede alternatieven voor vervuilende energiebronnen. Het probleem van schone energie en bijbehorende installaties is op dit moment de prijs. Het aanleggen van windmolenparken en zonnepanelen vereist een investering. Deze investering zal op den duur worden terugverdient maar tot die tijd zal men eerst geld moeten besteden aan de ontwikkeling, bouw, installatie en het onderhoud van de duurzame energie-installaties.

Er zijn echter verschillende organisaties en overheden die denken dat duurzame energie het uiteindelijk zal winnen van vervuilende energiebronnen. Topman Francesco Starace van het Italiaanse Enel vermoed dat schone energie binnen 10 jaar tijd de economische levensvatbaarheid van steenkool zal laten verdwijnen. Enel is een belangrijke speler op de Europese energiemarkt. Het bedrijf is het grootste energiebedrijf van Europa en heeft daardoor een goed zicht op de ontwikkelingen op de energiemarkt.

Volgens Starace zijn er al verschillende landen waarin het keerpunt voor steenkool gemerkt wordt. Dat heeft Starace aangegeven in een interview met de Britse zakenkrant The Financial Times. Volgens hem is het altijd een vraag geweest of energiebedrijven in staat zijn om met de kosten van wind- of zonne-opwekking de kosten van een volledig afgeschreven oude kolencentrale kunnen verslaan. Als dat gaat lukken is volgens hem “de oude technologie dood.” In de toekomst zal de energietransitie volledig plaatsvinden. Dat betekent dat bedrijven die in de fossiele-energiebranche actief zijn realistisch moeten zijn over hun perspectieven.

In de toekomst kunnen bedrijven die in de fossiele energie actief zijn de concurrentie met schone energie niet meer aan. Als de voorraden steenkool minder waard worden door een teruglopende vraag naar steenkool komen bedrijven die in deze fossiele brandstof handelen ook in de problemen. Dat kan gevolgen hebben voor de werknemers die werken in de steenkoolbranche. In de Europese Unie werken 185.000 mensen in de koolbranche. Die zouden dan mogelijk hun baan kunnen verliezen. Daarom is het belangrijk om ook naar de inzetbaarheid van deze werknemers te kijken. Wellicht kunnen deze werknemers omgeschoold of bijgeschoold worden om zodoende ook een baan te krijgen in de wereld van de hernieuwbare energie.