Noodmaatregelen nodig voor de woningbouw in 2019

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn er noodmaatregelen voor de woningbouw in Nederland. Er is een zogenaamde taskforce nodig waarin de Rijksoverheid, bouwbedrijven en ook de gemeenten met elkaar samenwerken om het tekort aan woningen zo goed mogelijk op te lossen in Nederland. Dit heeft voorzitter Hans de Boer tegen De Telegraaf gezegd.

Naast meer woningen moet er ook aandacht worden besteed aan de infrastructuur in Nederland aldus De Boer. Er moet een effectieve aanpak komen die geleid wordt door een taskforce. Deze taskforce zou duidelijke projecten moeten ontwikkelen waarmee men in Nederland honderdduizenden woningen kan gaan bouwen. De nieuwe bouwplannen raken volgens De Boer snel op waardoor er behoefte is aan meer plannen waarmee het woningentekort kan worden aangepakt.

De werkgeversorganisaties zien ook een belangrijk fundament voor hun ideeën in de cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het EIB heeft kort geleden bekend gemaakt dat er in 2018 tienduizend minder woningen zijn gebouwd dan aanvankelijk de bedoeling was. De kans bestaat dat er een economische dip komt en tegelijkertijd een grote vraag naar woningen ontstaat. Die situatie kan de spanning op de woningmarkt verder opvoeren. Daarom zijn er snel nieuwe plannen nodig voor de woningbouw in Nederland. Dezer plannen moet voor de economische dip worden geïmplementeerd. Als de economie dan in zwaar weer terecht komt zou de bouw de economie kunnen helpen.

De nieuwbouw zou op verschillende manieren kunnen worden bevorderd. Zo zouden er aantrekkelijkere grondprijzen moeten worden berekenend door gemeenten. Ook de voorwaarden en vergunningen voor bouwen moeten eenvoudiger in kaart worden gebracht en afgehandeld. Het lukt niet op de woningbouw in Nederland alleen binnenstedelijk op te lossen. Er moet ook naar regio’s buiten de steden worden gekeken voor woningbouw. Dinsdag wordt het plan van werkgeversorganisatie VNO-NCW gepresenteerd bij de vastgoedbeurs PROVADA in Amsterdam.