Volkswagen heeft in 2016 toestemming gekregen om 2,6 miljoen dieselauto’s te herstellen

Volkswagen is druk bezig met het herstellen van de schade die het bedrijf heeft veroorzaakt met de zogenaamde sjoemelsoftware die ze in een aantal van haar dieselmodellen had aangebracht. Deze sjoemelsoftware zorgde voor gemanipuleerde testresultaten waardoor de auto’s milieuvriendelijker leken dan ze daadwerkelijk waren.

Inmiddels heeft Volkswagen toestemming gekregen van de Duitse autoriteiten om VW dieselauto’s met een 1,6-liter motor te herstellen. De toestemming is afkomstig van de Duitse toezichthouder Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) en is geldig in heel Europa. Dit houdt in de praktijk in dat Volkswagen in Europa nog eens 2,6 miljoen auto’s kan terugroepen naar de fabrieken. Deze auto’s zijn allemaal uitgerust met de hiervoor genoemde sjoemelsoftware en vallen daardoor onder het dieselschandaal van Volkswagen. Eerder had de organisatie KBA al oplossingen goedgekeurd voor het herstellen van 5,6 miljoen dieselauto’s. Deze Volkswagens hadden alleen een update nodig met betrekking tot de software.

De 1,6 –liter diesels van Volkswagens die nu worden teruggeroepen moeten worden uitgerust met een extra maas bij het luchtfilter. In de gehele wereld zijn ongeveer elf miljoen auto’s van Volkswagen betrokken bij de sjoemelsoftware affaire. In totaal rijden hiervan 8,5 miljoen auto’s in Europa.