Verkoop Volkswagen zakte in 2015 onder 10 miljoen

Eerder deze vrijdag maakten we op TechnischWerken bekend dat de Duitse automerken nog steeds populair zijn in Nederland. We baseerden ons bij deze uitspraak op cijfers van het CBS. Het automerk Volkswagen heeft in 2015 toch wel degelijk een wereldwijde dip gehad. Door het dieselschandaal is Volkswagen in 2015 zeer slecht in het nieuws gekomen en dat heeft het autoconcern aan zichzelf te danken.

Wereldwijd zakte de verkoop van Volkswagen tot onder de 10 miljoen voertuigen. Vrijdag 8 januari 2016 werden de verkoopaantallen van Volkswagen bekend gemaakt. In 2015 daalde de totale verkoop met ongeveer twee procent. Hierdoor kwam de daadwerkelijke verkoop uit op 9,93 miljoen wagens. De verkoop van het merk VW zakte met 4,8 procent en kwam uit op 5,8 miljoen auto’s. Het is voor het eerst in elf jaar dat de verkoop van autos van het merk VW krimpt.

Oorzaken van dalende verkoop

De daling in de verkoop can VW en overige voertuigen van het autoconcern Volkswagen heeft te maken met een daling in de vraag naar auto’s in China. Daarnaast zijn consumenten wereldwijd ook terughoudender geworden in de aanschaf van VW auto’s. Dit komt door het dieselschandaal. Naast VW is het Duitse autoconcern Volkswagen ook moederbedrijf van automerken zoals Audi, Seat, Porsche en Skoda. Deze merken hebben allemaal minder verlies geleden dan VW. Topman Matthias Müller van Volkswagen verwacht dat 2016 opnieuw een uitdaging zal worden voor het grootste autoconcern van Europa.

Reactie van Technisch Werken

De verkoopresultaten van Volkswagen tonen aan dat VW een harde klap heeft gekregen van het dieselschandaal. Volkswagen heeft een harde les geleerd dat het concern consumenten en milieutesten serieus moet nemen. Nu is niet alleen de verkoop gedaald. Het bedrijf dient ook nog vele auto’s met misleidende software weer te herstellen. Dat kost het bedrijf veel geld.  En dan moet het autoconcern hard aan de slag met de aanpassingen aan de voertuigen zodat ze straks ook aan realistische autotesten kunnen worden onderworpen.