Veel mensen kunnen in 2017 nauwelijks een hogere hypotheek krijgen dan in 2016

Eerder werd bekend gemaakt dat veel mensen in 2017 meer geld kunnen gaan lenen voor de aanschaf van een woning. Dit bericht stemde veel mensen hoopvol maar voor een groot aantal mensen blijkt het toch lastig om in 2017 veel meer geld te lenen een woning. De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft berekeningen gemaakt en daaruit komt naar voren dat huizenkopers die gebruikmaken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met een hypotheekrente van onder de 2 procent in 2017 minder kunnen lenen. In 2017 blijft de NHG-norm op een prijs van 245.000 euro voor een woning staan.

Als de hypotheekrente laag is heeft dat ook gevolgen voor de hypotheekaftrekmogelijkheden. De hypotheekaftrek is dan automatisch ook lager. Doordat deze aftrek lager is blijft er ook minder besteedbaar inkomen over. Dit zorgt er vervolgens voor dat er minder geld kan worden gespendeerd aan de hypotheek. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een advies uitgebracht over de hypotheeknormen. Deze normen moeten er voor zorgen dat woningeigenaren niet in de financiële problemen komen door te hoge woonlasten.

Het Nibud maakte eerder bekend dat de leennormen voor 2017 ruimer zullen worden. Mensen zouden dus in 2017 meer geld moeten kunnen lenen voor de aanschaf van een woning. Volgens het Nibud zouden mensen meer geld kunnen besteden aan de maandelijkse hypotheekverplichting omdat de koopkracht is toegenomen. Verder oordeelt het Nibud dat er sprake is van een minder hoog risico voor veel mensen omdat er momenteel een lage hypotheekrente is.