Vat Amerikaanse olie onder de 30 dollar in januari 2016

De olieprijs staat nog steeds onder druk. Op 15 januari 2016 kwam de olieprijs van een ruwe Amerikaanse olie onder de 30 dollar per vat. Dit is een zeer laag prijsniveau. Ongeveer 1,5 jaar geleden stond de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie nog op 100 dollar. De daling van de olieprijzen heeft te maken met een overvloed aan olie op de oliemarkt. Ondanks de enorme overschotten op de oliemarkt blijven de landen van de OPEC maar olie produceren. Ook Rusland gaat door met het produceren van olie.

Dieptepunt is nog niet bereikt
Het dieptepunt in de olieprijs is nog niet bereikt volgens analisten van Morgan Stanley. Deze analisten verwachten dat de olieprijs nog onder de twintig doller per vat zal gaan zakken. De Chinese economie draait namelijk nog niet goed. Als de op een-na-grootste economie van de wereld nauwelijks groeit is de vraag naar grondstoffen ook lager. Olie is nog steeds een belangrijke grondstof voor de economie. Daarom zorgt een tegenvallende economische verwachting voor een daling in de olieprijzen.

Reactie van Technisch Werken
De daling in de vraag naar olie is één ding. De overproductie van olie is de andere oorzaak dat de olieprijs omlaag blijft schieten. Gelukkig trekt de economie in het Westen weer wat aan. De Westerse landen kunnen daardoor mooi profiteren van de lage olieprijs.