Maandag 1 augustus 2016 daalt prijs Amerikaanse olie onder de 40 dollar

Voor het eerst in drie maanden tijd is de prijs voor een vat Amerikaanse olie gedaald onder de grens van 40 dollar per vat. Dit gebeurde op maandag 1 augustus. Het is voor het eerst in bijna drie maanden tijd dat de prijs van een vat Amerikaanse olie onder de veertig euro is gedaald. Aan het begin van de maand april was de prijs voor een vat Amerikaanse olie voor het laatst op dit prijsniveau beland. De oliemarkt is nog niet volledig hersteld. Er heerst nog een grote ongerustheid op de markt. Deze ongerustheid ontstaat vanwege de grote overschotten van ruwe olie op de markt. Ook is er sprake van een beperkte vraag naar olie op de markt. Er is nog steeds geen duidelijke stijging in de vraag naar olie merkbaar.

Maandag 1 augustus werd omstreeks 18.30 uur Nederlandse tijd werd voor een vat Amerikaanse olie 39,97 dollar betaald. Dat is vier procent lager dan de eerdere waarde van een vat Amerikaanse olie. Ook de waarde van Brentolie daalde. De waarde van een vat Brentolie zakte met 3,6 procent en kwam daardoor uit op 41,96 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie is belangrijkste indicator voor de waarde van olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Reactie van Technisch Werken
De oliemarkt is nog lang niet hersteld en dat merken verschillende grote bedrijven zoals Shell. Bij deze bedrijven en hun talloze toeleveranciers merkt men een aanzienlijke terugloop in de winst. Met name Amerika en Europese landen maken vaak grote kosten bij het winnen van olie en aardgas. De kosten die gepaard gaan met de winning van olie en gas op zee zijn dusdanig hoog dat men grote volumes olie moet verkopen om echt rendabel te zijn.

Door de enorme olievoorraden en de beperkte vraag kunnen de kosten dikwijls niet of nauwelijks worden terugverdient. Daardoor lijden bedrijven verlies en zijn ze genoodzaakt om kosten te besparen. Personeel wordt ontslagen en verschillende bedrijfstakken worden afgestoten en verkocht. De prijs die men ontvangt voor het verkopen van bedrijfsonderdelen valt in de praktijk tegen omdat ook daar weinig vraag naar is in een moeizame oliemarkt.