Prijs ruwe olie omlaag donderdag 9 maart 2017

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie is op donderdag 9 maart 2017 weer omlaag gegaan. Het is voor het eerst sinds de maand december 2016 dat de prijs van een vat ruwe olie weer onder de 50 euro is gedaald. De prijs van Amerikaanse olie zakte aan het begin van de middag met 1,7 procent en kwam daardoor uit op 49,45 dollar per vat. Naast de prijs van een vat Amerikaanse olie is ook de prijs voor een vat Brentolie gedaald. Brentolie werd 1,5 procent minder waard en kwam daardoor uit op 52,30 dollar per vat. Brentolie is maatgevend voor olie uit het Midden-Oosten en Europa.

Het lijkt er op dat de maatregelen die de leden van de OPEC hebben genomen nauwelijks effect hebben. De OPEC is een kartel van een aantal grote olie-exporterende landen en heeft daardoor een grote invloed op de oliemarkt en daardoor op de olieprijs. Samen met Rusland, ook een grote olieproducent, hebben de leden van de OPEC afspraken gemaakt om het productieoverschot van olie te laten dalen. Daarmee hoopt de OPEC de daling in de olieprijzen te stoppen.

Op woensdag werd echter duidelijk dat de olievoorraden in de Verenigde Staten naar recordniveau zijn gestegen. De afspraken van de OPEC en Rusland hebben daardoor nauwelijks effect. In Amerika neemt de olieproductie toe uit de zogenaamde schalielagen. Deze olie wordt ook wel schalie-olie genoemd.