Olieprijs stijgt op donderdag 1 december 2016

Op donderdag 1 december 2016 is de olieprijs wereldwijd gestegen nadat bekend werd dat er een deal werd gesloten over het verlagen van de olieproductie. Woensdag steeg de olieprijs al maar deze prijsstijging bleek te worden voortgezet op donderdag 1 december. Dit komt omdat oliehandelaren positief blijven over de uitwerking van de deal tussen olieproducenten. Op woensdag 30 december 2016 werd door de leden van het oliekartel OPEC de afspraak gemaakt dat de olieproductie met 4 procent zal worden beperkt.

Naast de landen van de OPEC zullen ook andere olieproducerende landen hun olieproductie gaan beperken. Ook Rusland, het grootste olieproducerende land ter wereld, heeft besloten om ook haar productie te gaan verlagen. Door deze beslissing  zal het overschot aan olie op de markt waarschijnlijk gaan afnemen. Daardoor komt het aanbod en de vraag naar olie meer in evenwicht. De prijs van olie lag echter de laatste maanden erg laag. Nu de olieproductie gaat afnemen stijgt de prijs van olie weer. Woensdag 30 november steeg de olieprijs al met negen procent. Ook donderdag bleef de prijs van olie stijgen. Toen kwam er nog eens een procent bovenop.

Daardoor kwam de prijs voor een vat Amerikaanse olie op 50,05 dollar. Ook Brentolie werd duur en had eveneens een procentuele stijging van 1 procent. Daardoor kwam de prijs van een vat Brent uit op 52,50 dollar. De prijs van een vat Brent olie wordt gezien als maatstaf voor de waarde van olie die in Europa of in het Midden-Oosten is geproduceerd. De waarde van een vat Brent is nu weer op het niveau van vorige maand beland. Dat prijsniveau was toe op het hoogste niveau in een jaar gekomen.