Olieprijs gestegen op dinsdag 3 januari 2017

De olieprijs is gestegen op dinsdag 3 januari 2017. De stijging is het gevolg van het bericht dat olieproducerend land Koeweit haar olieproductie gaat verlagen. Door de productieverlaging voldoet Koeweit aan de afspraken die de leden van de OPEC tegen het einde van 2016 hebben gemaakt. Toen heeft oliekartel OPEC bekend gemaakt dat er een productieplafond zal worden ingevoerd.

De beperking van de olieproductie moet er voor zorgen dat de prijs van olie weer omhoog gaat. Door de bekendmaking dat Koeweit zich daadwerkelijk aan de afspraken gaat houden steeg de prijs van een vat Brentolie ruim 2 procent naar een tussentijds hoogtepunt van 58,37 dollar.

De prijs van een vat Brentolie is maatgevend voor de waarde van olie uit het Midden-Oosten en Europa. Vanaf halverwege mei 2015 is de prijs van olie niet zo hoog geweest als nu. Dit is hoopgevend vooral omdat de prijs de openingsprijs was voor de termijnmarkt voor olie. Deze termijnmarkt was dinsdag 3 januari 2017 voor het eerst weer open sinds de jaarwisseling.