De Amerikaanse overheid heeft in december 2015 het verbod op export van ruwe olie opgeheven. Dit verbond was veertig geleden ingevoerd in Amerika. Nu het historische besluit is vervallen zou men kunnen verwachten dat de export van ruwe olie uit Amerika zou toenemen maar dat is niet het geval. In plaats daarvan werd er juist minder ruwe olie geëxporteerd met schepen uit Amerika.
In de eerste drie maanden van 2016 werden dagelijks gemiddeld zo’n 325.000 vaten ruwe olie uit Amerika geëxporteerd. Dit maakte zakenkrant Financial Times woensdag 23 maart 2016 bekend. Dit exportaantal ligt volgens de krant vijf procent lager dan de eerste drie maanden van 2015.
Waarom werd het exportverbod voor ruwe olie ingevoerd?
Het exportverbod voor ruwe olie werd in Amerika ingevoerd aan het begin van de jaren zeventig van vorige eeuw. De oliecrisis was net voorbij in Amerika. Het exportverbod verbood Amerikaanse bedrijven om ruwe olie te exporteren naar andere landen. Ruwe olie mocht alleen in bepaalde uitzonderingsgevallen worden geëxporteerd. De laatste jaren werden bijvoorbeeld behoorlijke hoeveelheden olie naar Canada geëxporteerd.
Reactie van Technisch Werken
De oliemarkt ziet er nu geheel anders uit dat in de tijd van de oliecrisis vorige eeuw. In plaats van een enorm te kort aan olie is er nu juist een enorm overschot asn olie. Amerika produceert zelf ook olie maar de markt is verzadigd. De olievooraad van Amerika is op het hoogste niveau ooit. Amerika wil wel olie exporteren maar welk land zit nu nog te wachten op grote hoeveelheden olie? De OPEC en Rusland blijven ook door produceren. Amerika kan haar olie het beste nog voor haar eigen economie gebruiken. Maar ook daar schiet het land weinig mee op.