Maandag 1 december 2014 Amerikaanse olie minder dan 65 dollar per vat

De prijs van olie daalt de afgelopen maanden sterk. Op maandag 1 december 2014 zakte de prijs van Amerikaanse olie naar het laagste niveau sinds mei 2010. Een vat met 159 liter Amerikaanse olie had rond 7:00 een waarde van 64,44 dollar. Dit is de laagste prijs sinds mei 2010.

Op vrijdag 28 november 2014 was de prijs van een vat Brentolie uit de Noordzee voor het eerst sinds het voorjaar van 2010 onder de 70 dollar gezakt. Maandag 1 december 2014 kwam de prijs van een van Brent op 68,30 dollar.

Waarom dalen de olieprijzen?
De olieprijzen dalen om verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat de vraag naar olie in de wereld aan het dalen is. Bedrijven hebben het moeilijk waardoor er minder olie wordt verstookt en verwerkt voor het productieproces en transport. Door de crisis maken mensen minder gebruik van de auto voor ‘plezierritjes’ en laat men vaker de auto staan. Naast de dalende vraag naar olie blijft de olieproductie onverminderd doorgaan. Dit komt omdat de OPEC heeft besloten de productie van olie te handhaven. Hierdoor stijgt het aanbod van olie op de markt terwijl de prijs daalt. Dit zorgt voor een prijsdaling van olie.

Reactie van Technisch Werken
De olieprijzen hebben een belangrijke invloed op de economie. Als de olieprijzen lager worden zal men dat op den duur gaan merken aan de pomp. Consumenten zullen minder hoeven te betalen voor de brandstof van hun auto. Hierdoor houden consumenten mee geld over om te besteden. Dat is een mooie meevaller in een tijd waarin de economie langzaam overeind krabbelt.