Vat Brentolie kost minder dan 40 dollar op 8 december 2015

De olieprijs staat wereldwijd nog steeds onder druk. Op 8 december 2015 kwam de prijs voor een vat Brentolie onder de veertig dollar. Die dag kwam de prijs rond 15.00 uit op 39,88 dollar per vat. Sinds 2009 was de prijs voor een vat Brentolie nog niet zo laag geweest. De prijs voor een vat Brentolie is een belangrijke graadmeter voor de wereldwijde olieprijs. Brentolie wordt gezien als maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika.

Handelaren die actief zijn op de oliemarkt maken zich steeds meer zorgen. Er is sprake van overcapaciteit.  Dit komt omdat de vraag naar olie lager is dan het aanbod. De prijs van olie gaat onderuit. Ondanks dat blijven de landen van de OPEC de olieproductie handhaven. Er zal dus nog meer overcapaciteit op de oliemarkt ontstaan. In heel 2014 zakte de olieprijs met ongeveer 50 procent. In 2015 is de daling verder voortgezet.

Reactie van Technisch Werken

De landen van de OPEC proberen met een lage olieprijs andere olieproducerende landen kapot te concurreren omdat de meeste OPEC landen lagere productiekosten hebben dan landen als Amerika. De OPEC heeft nu ongeveer 40 procent van de wereldwijde olieproductie in handen. Dat is voor dit oliekartel in verhouding tot het verleden geen groot aandeel. De oorlog om olie is losgebarsten.  Niet verwonderlijk dat ook daadwerkelijk oorlog wordt gevoerd in het Midden-Oosten. Amerika zoekt de samenwerking met Iran op en Rusland met Syrië.  De wereldwijde politieke knoop wordt steeds ingewikkelder.