Geen sjoemelsoftware aangetroffen in dieselauto’s van Renault in januari 2016

Op donderdag 14 januari 2016 werd bekend gemaakt dat autoriteiten een inval hebben gedaan bij kantoren van Renault. Deze inval werd gedaan op basis van een onderzoek naar fraude met emissietesten. Volgens de Franse autoriteiten is er in dieselauto’s van autofabrikant Renault geen ‘sjoemelsoftware’ aangetroffen. Dit werd bekend gemaakt door het Franse persbureau AFP.

Onderzoek naar sjoemelsoftware
Het onderzoek naar sjoemelsoftware beperkt zich niet tot dieselauto’s van het automerk Volkswagen. Toen Franse autoriteiten in september 2015 zijn gestart met een onderzoek naar het dieselschandaal bij Volkswagen hebben ze daarbij aangegeven ook andere automerken bij het onderzoek te controleren op eventuele misstanden. De milieutoezichthouder is ook gestart met het uitvoeren van controles bij willekeurige auto’s van diverse automerken. De milieutoezichthouder probeert door de controles na te gaan of er verschillen zijn tussen de gegevens die uit testen naar voren komen en de gegevens die naar voren komen door daadwerkelijk met de auto’s te rijden.

Effect op de beurs
Door de berichtgeving over het onderzoek naar de sjoemelsoftware daalde de waarde van het aandeel van Renault. Donderdag  14 januari 2016 rond 12.30 stond een aandeel van Renault op 69 euro. Dit is een daling van 20 procent ten opzichte van de slotkoers van woensdag 13 januari. De daling is de grootste daling die het aandeel Renault sinds 1999 op 1 dag heeft doorgemaakt.

Reactie van Technisch Werken
Uit dit bericht blijkt maar weer eens hoeveel invloed emoties hebben op de waarde van aandelen op de beurs. Als er vermoedens ontstaan dat een bedrijf zich niet aan de regels heeft gehouden dan zijn veel aandeelhouders terughoudend. Het aandeel wordt massaal verkocht en dat heeft gevolgen voor de waarde van het aandeel. Vermoedelijk zal de waarde van het aandeel van Renault weer stijgen als blijkt dat er niets mis is met de testgegevens van de auto’s die onder dit merk vallen.