Vacatureaanbod voor technisch personeel blijft groeien in 2018 aldus UWV

Vacatures is de techniek zijn er genoeg maar het vinden van voor vakmensen voor technische vacatures is de afgelopen tijd steeds moeilijker geworden. In twee jaar tijd zou het aantal vacatures in de techniek zijn opgelopen met zestien procent. Dit bericht werd dinsdag 6 februari 2018 bekend gemaakt door uitkeringsinstantie UWV. Volgens het UWV zal er de komende tijd nog geen balans ontstaan tussen de vraag naar technisch personeel en het aanbod van technisch personeel op de arbeidsmarkt. In plaats daarvan zal de behoefte aan vakmensen in de techniek de komende jaren alleen maar groter worden.

Cijfers werkgelegenheid technisch personeel
Het UWV publiceerde cijfers over de ontwikkelingen op de technische arbeidsmarkt. Hieruit blijkt dat het aantal nieuwe WW-uitkeringen dat werd verstrekt aan technici en personeel met een technische achtergrond de afgelopen jaren sterk is gedaald. Zo werden door het UWV in 2013 nog 125.000 nieuwe uitkeringen aan de beroepsgroep verstrekt. In 2017 werden echter nog maar 58.000 uitkeringen verstrekt aan mensen met een technische achtergrond.

Technisch personeel vind snel werk
Ongeveer vijfenzeventig procent van de werkloze mensen met een technisch beroep gaat binnen een jaar weer aan het werk. Bij alle beroepen is het percegentage dat binnen een jaar weer aan de slag gaat vijfenzestig procent. In kwartaal drie van 2017 stonden in de techniek maar liefst 61.000 vacatures in Nederland open voor technische beroepen. Dat aantal ligt zestien procent hoger dan het aantal vacatures dat voor technisch personeel open stond aan het begin van 2016.

Vacatures in de bouw en techniek

Er staan in verschillende technische sectoren vacatures open. Onder andere op de bouw is er veel vraag naar vakspecialisten. Hierbij kun je denken aan bouwvakkers zoals metselaars, schilders, installatiemonteurs, elektromonteurs en bouwmonteurs. Ook in de metaalindustrie is een steeds groter tekort aan technisch personeel merkbaar. Machinebouwers, onderhoudsmonteurs, lassers en verspaners worden veel gevraagd op de arbeidsmarkt. Ook is er veel vraag naar plc-programmeurs en andere gespecialiseerde monteurs die een bijdrage kunnen leveren aan de automatisering in de industrie en machinebouw.

VCU uitzendbureau

Een technisch uitzendbureau kan anno 2018 rekenen op veel vacatures. In tegenstelling tot de periode van de economische crisis stromen de vacatures voor technisch personeel bij uitzendbureaus binnen. Veel bedrijven kiezen er voor om deze vacatures bij een technisch uitzendbureau en een VCU uitzendbureau uit te zetten. Een technisch uitzendbureau/ VCU uitzendbureau heeft namelijk een groot netwerk van VCA gecertificeerd technisch personeel. Daarnaast hebben de VIL VCU gecertificeerde intercedenten vaak een goed beeld van de functies en werkzaamheden die in de techniek worden uitgevoerd en welke veiligheidsaspecten daarbij aan de orde komen. Het invullen van vacatures in belangrijk maar de veiligheid moet voorop blijven staan.