Technisch uitzendbureau ervaart tekort aan technisch personeel in maart 2018

Technische uitzendbureaus in Nederland merken in het eerste kwartaal van 2018 dat de vraag naar technisch personeel nog steeds groot is. Zowel in de bouw, installatietechniek als in de werktuigbouwkunde is er een grote vraag naar technisch personeel. De arbeidsmarkt komt echter op slot te zitten. Vorig jaar was er namelijk ook al veel vraag naar technisch personeel waardoor er veel mensen met een technisch profiel al aan het werk zijn geholpen. Er zijn in 2018 nog nauwelijks beschikbare technici op de arbeidsmarkt te vinden. Dat zorgt er voor dat uitzendbureaus keuzes moeten maken.

Headhunter voor technisch personeel
Zo kan een uitzendbureau er voor kiezen om als een soort headhunter actief op zoek te gaan naar technisch personeel dat reeds een baan heeft gevonden. In dat geval kan een technisch uitzendbureau trachten om met een interessanter aanbod te komen dan het arbeidsvoorwaardenpakket waarvoor de techneut reeds werkzaam is. In deze situatie wordt er echter altijd één partij benadeeld. Meestal is dit de werkgever waarvoor de techneut reeds werkzaam is. Dit zorgt er voor dat het uitzendbureau als intermediair steeds minder in trek is bij opdrachtgevers. Uitzendbureaus die als een headhunter opereren op de arbeidsmarkt kunnen in korte tijd wel veel geld verdienen maar zullen op de lange termijn te maken krijgen met weerstand vanuit de technische bedrijven. Om die reden is het ‘wegkopen van personeel’ meestal geen effectieve oplossing voor het aanvullen van het tekort aan personeel. Bovendien ontstaan er door deze werkwijze elders weer nieuwe tekorten aan personeel.

Opleiden van technisch personeel
Er is nog steeds aanbod van personeel op de arbeidsmarkt. Nog duizenden mensen kunnen geen werk vinden omdat er geen vacature is die bij hun cv past. Deze groep zou wel werk zouden kunnen krijgen als er in hen geïnvesteerd zou worden. Dit zijn werkzoekenden die geen (recente) technische achtergrond hebben. Uitzendbureaus en reguliere werkgevers zouden deze mensen doormiddel van opleidingen, trainingen en andere trajecten kunnen helpen om hun profiel interessanter te maken voor technische bedrijven. Op die manier zijn er alleen maar winnaars. De werkzoekende kan doormiddel van opleidingen en trainingen structureel een grotere meerwaarde krijgen op de arbeidsmarkt. Ook kunnen bedrijven profiteren van nieuwe, gemotiveerde aanwas van technisch personeel. Daarnaast kunnen uitzendbureaus de uitzendkrachten doormiddel van opleidingstrajecten vaak een periode aan hun binden. Zo is het voor een uitzendbureau ook rendabel om te investeren in werkzoekenden. In deze trajecten vormt een uitzendbureau de rol van regisseur.

Uitzendbureaus en de arbeidsmarkt

Ook voor de toekomst van de Nederlandse arbeidsmarkt zijn uitzendbureaus van groot belang. De overheid kan de uitzendbranche ondersteunen bij hun belangrijke rol. Veel werkzoekenden vinden namelijk werk via een uitzendbureau. Uitzendbureaus zijn de graadmeter van de economie omdat deze intermediairs vaak meebewegen op de vraag en het aanbod van de arbeidsmarkt. Het aanbod kunnen uitzendbureaus echter positief beïnvloeden door te investeren in hun personeel en uitzendkrachten. Daarbij vormt een VCA certificaat vaak een belangrijke basis om aan de slag te gaan in de techniek en de bouw. Vanuit dit vertrekpunt worden vaak meerdere opleidingen en trainingen aangeboden. Zo kunnen werkzoekenden die eerst geen technische achtergrond hadden een techneut worden met meerwaarde voor de arbeidsmarkt.