UWV: werkgevers namen veel zij-instromers in dienst tussen 2022 en 2024

Er is een groot tekort aan personeel in Nederland. Verschillende sectoren raken door dit personeelstekort in de knel. Dat zorgt er voor dat bedrijven breder kijken naar de sollicitanten. Ook mensen met een andere loopbaan kunnen in aanmerking komen voor een functie. Mensen die als zij-instromer worden aangemerkt kunnen vaak rekenen op maatwerk mogelijkheden bij bedrijven. Doormiddel van opleidingen en trainingen kunnen mensen de gewenste kennis opdoen en vaardigheden aanleren. Er zijn dikwijls ook mogelijkheden om een BBL opleiding te volgen. In de techniek worden regelmatig mensen aangenomen in het kader van de beroepsbegeleidende leerweg oftewel werken en leren.

Onderzoek UWV

Het UWV geeft aan dat ongeveer een kwart van de werkgevers de afgelopen twee jaar zij-instromers in dienst hebben genomen. Deze medewerkers moeten eerst worden omgeschoold voordat ze daadwerkelijk aan de slag kunnen. Het exacte percentage werkgevers dat hiervoor open zou staan is 27 procent. Daarnaast zou ongeveer 32 procent van de werkgevers er ook voor open staan om zij-instromers in dienst te nemen. Het UWV heeft deze gegevens verzameld tijdens een onderzoek dat onder meer dan 4000 werkgevers werd gehouden. Een zij-instromer is volgens het UWV iemand die werkervaring heeft in een andere beroepsgroep heeft opgedaan en wordt aangenomen voor een functie waarvoor extra scholing vereist is om aan de slag te gaan.

Techniek, zorg en bouw

Voor ongeveer dertig procent van de benaderde werkgevers is zij-instroom niet van toepassing. Dit gaat om werkgevers die geen vacatures hebben open staan waarvoor specifieke opleidingen vereist zijn. Hierbij kun je denken aan werkzaamheden in de horeca. Werkgevers die echter wel specifieke opleidingen vereisen in hun vacatures staan overigens wel open voor zij-instromers. Dat is in ieder geval bij een meerderheid van de werkgevers het geval in de kinderopvang en de zorg. Ook in de techniek is er sprake van aanzienlijke personeelstekorten evenals de bouwsector. Daarom staan bedrijven in deze sectoren ook vaak open voor zij-instromers.