Twintigers krijgen minder vaste contracten in 2015 dan vroeger

Op vrijdag 6 maart 2015 presenteerde het CBS een rapport over de leefomgeving van twintigers in de tegenwoordige tijd. In dit rapport is onder andere te lezen dat twintigers tegenwoordig anders leven dan vroeger. Twintigers studeren langer en blijven langer thuis wonen. Daarnaast doen ze ook langer over het vinden van een passende baan. Doordat ze langer studeren hebben twintigers ten opzichte van vroeger ook later betaald werk.

Ten opzichte van vroeger hebben verhoudingsgewijs veel twintigers een parttime baan. In 2014 heeft bijna vijftig procent van deze leeftijdsgroep parttime werk. In 2004 had slechts 29 procent van de twintigers een parttimebaan. In verhouding tot 2004 zijn er ook steeds minder twintigers met een vaste baan.  In 2004 had nog ongeveer 60 procent van de twintigers een vast contract. In 2014 is dit percentage gedaald naar 35 procent.

Reactie van Technisch Werken
Twintigers studeren langer en passen daar hun privéleven op aan. Het is logisch dat langer studeren meer kosten met zich meebrengt en dan veel twintigers er daarom voor kiezen om langer thuis te blijven wonen als ze daarvoor de keuze hebben. Uiteindelijk zal de stap naar de arbeidsmarkt toch gemaakt moeten.

Voor veel twintigers is dit wel een omslag. Het zoeken naar werk is niet eenvoudig in een land waar zoveel verschillende beroepen worden uitgeoefend. Daarom schrijven veel twintigers zich in bij uitzendbureaus die ze ondersteunen bij het vinden van een passende baan. Twintigers krijgen daardoor automatisch hun eerste flexwerk en blijven meestal de eerste jaren van hun arbeidsleven als flexwerker werkzaam.