Vliegtuig op zonne-energie begint 9 maart 2015 aan recordpoging

Op maandag 9 maart 2015 is de Solar Impulse begonnen aan een recordpoging. Het vliegtuigje startte haar vlucht vanuit Abu Dhabi. In verschillende etappes gaat het vliegtuigje een rondvlucht maken over de hele wereld. Hierbij wordt geen kerosine of andere fossiele brandstof gebruikt. In plaats daarvan wordt het vliegtuigje volledig doormiddel van zonne-energie aangedreven. De doelstelling is dat het vliegtuigje over vijf maanden de recordpoging gehaald heeft.

Op verschillende locaties in de wereld maakt het vliegtuigje Solar Impulse een tussenstop. De eerste tussenstop is in Oman. Vanuit Oman gaat de Solar Impulse naar India. Ook China en Hawaï worden door het vliegtuigje bezocht. Amerika en Europa worden eveneens door het vliegtuigje bezocht. Ten slotte gaat het vliegtuigje weer naar Abu Dhabi. Dit is tevens het eindpunt van de vlucht.

Het project is bedacht door Zwitsers die met het project aandacht willen vragen voor nieuwe technologieën die minder milieubelastend zijn dan de huidige technologieën.

Reactie van Technisch Werken
Nadat er verschillende pogingen zijn ondernomen om met zonne-energie de wereld rond te varen is het vliegen rond de wereld op zonne-energie een interessante volgende stap. Zonne-energie wordt steeds populairder en dit soort initiatieven dragen bij aan de populariteit. Vijf maanden is echter wel een hele lange periode. Het is maar afwachten of het gaat lukken. Een vliegtuig heeft voldoende energie nodig om in de lucht te blijven daarom zal het weer een grote invloed hebben op het slagen van deze recordpoging.