Thuiswerken tenzij het niet anders kan in de winter van 2021

De overheid of beter geschreven het demissionaire kabinet wil dat elke werknemer in Nederland weet thuis gaat werken tenzij het niet anders kan. Deze oproep deed het kabinet afgelopen vrijdag tijdens de persconferentie. Demissionair premier Mark Rutte hield de persconferentie samen met demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het thuis werken vormt slechts 1 van de nieuwe maatregelen. In tegenstelling tot andere maatregelen van het demissionaire kabinet gaat het wel om een thuiswerkadvies. Het thuis werken is in Nederland dus geen verplichting. Er staan ook geen straffen op als werknemers niet thuis werken.

Thuiswerken in Nederland

Het thuiswerken is één van de maatregelen die op veel begrip kan rekenen onder de bevolking. Het thuiswerken wordt ook niet als overbodige maatregel beschouwd en bij het thuis werken wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel en niet geprikt zijn met een vaccin dat tegen corona zou moeten werken. Daarnaast is het thuiswerken ook los van de QR code. Dat betekent dat werknemers gelijk worden behandeld en dat is passend in een democratie die pretendeert dat iedereen vrij is om zelf te beschikken over zijn of haar lichaam.

Het thuiswerken wordt echter door werknemers verschillend ervaren. Er zijn werknemers die geen enkel probleem hebben me thuis werken of werknemers die zelfs vinden dat het thuiswerken wel goed uitkomt omdat ze bijvoorbeeld niet een lange reis hoeven te maken naar hun werk of bedrijfslocatie. Er zijn echter ook werknemers die thuis geen geschikte plek hebben om hun werkzaamheden in alle rust uit te voeren. Of ze hebben thuis geen gezonde werkplek omdat ze geen goed bureau of geen goede bureaustoel hebben. De oproep tot thuis werken is gedaan richting werknemers maar ook richting werkgevers. Tot voor kort was het advies om zeker de helft van de werktijd thuis te werken. Dat advies is inmiddels verscherpt tot alleen maar thuis werken tenzij het niet anders mogelijk is. Het thuis werken voorkomt besmettingen omdat werknemers niet met elkaar in contact komen waardoor het virus in ieder geval op de werkplek niet kan overspringen tussen mensen. Natuurlijk moet met thuis wel rekening houden met een beperkt aantal bezoekers.