SCP: thuiswerken vergroot zeggenschap werknemer over werktijden in 2021

Doormiddel van het thuiswerken hebben werknemers in Nederland meer mogelijkheden gekregen om de werktijden in overleg met de werkgevers in te delen. Voor werknemers zou dat goed nieuws zijn. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Deze organisatie heeft de voordelen en nadelen van thuiswerken bekeken in de periode van de coronacrisis.

De regering van Nederland heeft eerder aangestuurd op meer thuiswerken. Inmiddels is de oproep om meer thuis te werken verminderd. Desondanks blijft de overheid groot voorstander van het thuiswerken. Door het thuiswerken is er minder verkeer op de weg en komen mensen fysiek minder met elkaar in contact op de werkvloer. Dat is een groot voordeel in het voorkomen van besmettingen met corona. Bedrijven zijn echter nog voorzichtig met het laten thuiswerken van medewerkers. Het is duidelijk dat sommige bedrijven hier meer stappen in willen maken en dat andere bedrijven hier juist geen voorstander van zijn.

Thuiswerken blijkt echter grote voordelen op te leveren voor zowel bedrijven als werknemers. Zo kunnen bedrijven kosten besparen. Er hoeven namelijk minder reiskosten worden betaald en ook het benutten van bedrijfsruimten evenals bijbehorende voorzieningen wordt minder. Voor werknemers worden ook voordelen genoemd. Werknemers zijn minder (reis)tijd kwijt om naar het werk te komen en kunnen hun werk vaak flexibeler indelen. Dat vergroot vervolgens weer de productiviteit en het arbeidsethos. Dit is echter wel afhankelijk van de discipline die werknemers hebben om een nieuwe routine te ontwikkelen in hun werkzaamheden. Verder is een arbotechnisch verantwoorde werkplek van groot belang voor de productiviteit van de werknemers. Volgens het SCP is de combinatie tussen thuiswerken en werken op kantoor gebruikelijker in Nederland.