Kabinet: thuiswerken nog zeker noodzakelijk tot na de zomer van 2021

De overheid geeft aan dat zeker tot na de zomer noodzakelijk is om zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Demissionair premier Mark Rutte heeft dit bekend gemaakt afgelopen vrijdag. Toen was er een speciale persconferentie over de versoepelde coronamaatregelen. De versoepelingen zouden per 5 juni moeten ingaan. Er werd specifiek aandacht besteed aan thuiswerken. De maatregel om meer thuis te werken valt onder de coronamaatregelen en is vanaf 13 maart vorig jaar ingegaan. Volgens de overheid zou drie kwart van de bevolking zich hier aan houden.

Thuiswerken is belangrijk in bestrijding coronavirus

Het thuiswerken is volgens het kabinet een belangrijk middel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door het thuiswerken komen werknemers zo weinig mogelijk fysiek met elkaar in contact waardoor de verspreiding van het coronavirus beperkt wordt. Het coronavirus kan zich met name goed verspreiden in drukke omgevingen zoals kantoorruimtes met veel personeel. Hierbij kun je denken aan kantoortuinen maar ook aan kleine ruimtes waarin toch meerdere mensen dicht bij elkaar werken. Spreiding van personeel is op de werkvloer vaak niet eenvoudig te realiseren. Daarnaast zijn er altijd punten waarop werknemers vaak contact met elkaar hebben en waar contact eigenlijk onvermijdelijk is. Denk hierbij aan de ingang van gebouwen, de koffieautomaat en de wc-ruimten.

Thuiswerken wordt als laatste maatregel afgeschaft

Het thuiswerken kan al deze contactmomenten voorkomen. Daarom wil de overheid bedrijven en werknemers op het hart drukken om toch zoveel mogelijk thuis te werken. Het thuiswerken staat als laatste stap gepland om los laten in het pakket van de coronamaatregelen. Als het thuiswerken wordt afgeschaft betekend dat ook dat het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje zal worden afgeschaft. De kans is groot dat dit pas na de zomer zal gebeuren.

Sneltesten geen oplossing

Het doen van sneltesten bij de ingang van een kantoor of andere werkplek is ook geen oplossing volgens Rutte. De demissionair premier geeft aan dat er dan toch weer veel bewegingen zijn tussen mensen. Niet alleen op de werkplek ontstaan meer bewegingen maar ook naar de werkplek toe. Er ontstaat al meer drukte tijdens de spits. Dit moet worden vermeden tenzij het “echt niet anders kan, bijvoorbeeld voor klantenbezoek of een bijeenkomst”.