Tesla biedt update autopilot-functie september 2016

Autofabrikant Tesla heeft de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in het verbeteren van de autopilot-functie. Deze autopilot-functie is in feite het systeem dat er voor zorgt dat een Tesla zelfstandig kan rijden. Omdat zelfrijdende auto’s en de bijbehorende technologie nog vrij nieuw zijn moeten er allemaal oplossingen worden bedacht voor problemen. Door de software regelmatig te verbeteren moet de kans op ongelukken worden gereduceerd. De verbeterde software van Tesla moet er volgens topman Elon Musk daarom ook voor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren met de Tesla S. Door de modernisering van de software zou tevens de ernst van ongelukken afnemen.

Aanzienlijke verbetering
Tesla maakt haast met de implementatie van de nieuwe software-update. Het bedrijf verwacht dat de nieuwe update de komende twee weken wereldwijd wordt uitgerold. In mei 2016 werd het eerste ongeluk wereldwijd met een zelfrijdende auto wereldnieuws. Tesla deed onderzoek naar de oorzaak van dit ongeluk. Bij het ongeluk kwam een bestuurder om het leven die met zijn Tesla S tegen een vrachtwagen aan reed. Hij had op het moment van de botsing de autopilot-functie aan staan. Volgens topman Elon Musk van Tesla kan de nieuwe update van auto-pilot dit soort ongelukken waarschijnlijk in de toekomst voorkomen. De aanpassing van de software wordt door hem dan ook een aanzienlijke verbetering genoemd. Het aantal ongelukken met een Tesla zou door de geavanceerde software met de helft kunnen afnemen.

Radarsystemen
De nieuwe update van de auto-pilot is zo ontwikkelt dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van een radarsysteem. Sinds oktober 2014 maken alle Tesla’s die geproduceerd worden al gebruik van een radarsysteem. De radar merkt meer objecten op in de omgeving van de auto dan de camera’s. Vooral bij slecht weer of een laagstaande zon is een radar een essentiële oplossing om objecten op te merken. De update van de software had Tesla eigenlijk al eerder in willen voeren. In 2015 stond Tesla op het punt om de update in te voeren maar de fabrikant merkte dat er nog een aantal technische beperkingen waren.

Tesla’s moeten bijvoorbeeld niet altijd een noodstop maken als er objecten in de buurt van de auto aanwezig zijn. De noodstop moet echter wel in werking treden als er een botsing dreigt te ontstaan. Vooral als er kleine objecten op de weg liggen is een noodstopfunctie eerder gevaarlijk dan levensreddend. Elon Musk is van mening dat de update van auto-pilot hier een goede oplossing voor heeft. Ook de komende maanden zal het radarsysteem van Tesla getest blijven worden en indien nodig worden geoptimaliseerd. Alle auto’s die door Tesla zijn geproduceerd staan in contact met de fabrikant en sturen data door.