Tesla onderzoekt oorzaken ongeluk met Autopilot in 2016

Autofabrikant Tesla Motors heeft een ingenieus systeem ontwikkeld dat zelfrijdende auto’s mogelijk maakt. Dit systeem heet Autopilot en verschillende Tesla’s zijn daar mee uitgerust.  Ook de Tesla waarmee een dodelijk ongeval was gebeurd in Amerika was een Tesla die voorzien was van het zelfrijsysteem Autopilot. Het ongeval wordt door Tesla betreurt en de autofabrikant wil de oorzaak van het ongeval achterhalen. Tesla Motors heeft dit verteld aan werknemers bij de Amerikaanse Senaat volgens persbureau Reuters.

Het tragische ongeluk gebeurde op 7 mei 2016. Toen crashte een Tesla-auto die automatisch reed met het Autopilot-systeem op een achterkant van een grote trailer. Dit was het eerste dodelijke ongeluk met een zelfrijdende auto van Tesla. Het ongeval heeft al maanden geleden plaatsgevonden maar het bedrijf zegt nog steeds niet precies te weten wat de oorzaak precies is geweest van het ongeval.

Tesla zal dit nader moeten onderzoeken. Daarbij  wordt onder andere gekeken of de radar en camera-input voor het noodremsysteem hebben gefaald om de trailer die voor de Tesla reed te detecteren. Dit zou een oorzaak kunnen zijn van het falen van Autopilot. Er is nog een tweede mogelijke oorzaak en dat is dat de trailer waar de Tesla tegenop is gebotst niet goed werd geïdentificeerd door het Autopilotsysteem. Het Autopilot-systeem zou het voertuig in dat geval wel hebben opgemerkt maar daar niet de juiste waarde aan hebben gegeven.

De Tesla zou tot botsing kunnen zijn gekomen omdat Autopilot de inschatting maakte dat de trailer geen onderdeel van een voertuig was maar van de omgeving. Daardoor zou het Autopilotsysteem van de Tesla er geen rekening mee houden. Niet alleen Tesla doet onderzoek naar de werking van Autopilot, ook Amerikaanse instanties hebben een onderzoek ingesteld.