Bayer neemt Monsanto over in 2016?

Al geruime tijd worden er gesprekken tussen het Duitse chemiebedrijf Bayer en de Amerikaanse zadenproducent Monsanto gevoerd. Nu zijn deze gesprekken volgens persbureau Bloomberg in de laatste fase beland. Volgens het persbureau  kan op korte termijn een overeenkomst naar buiten worden gebracht. Het Duitse bedrijf Bayer had eerder een bod uitgebracht op Monsanto maar dit bon werd niet geaccepteerd. Vorige week heeft Bayer het overnamebod voor Monsanto verhoogd naar 56 miljard dollar.

Enorme fusie tussen Bayer en Monsanto

Als de deal rond komt zou dit de grootste overname door een Duits bedrijf in de geschiedenis zijn. Verder zou de fusie er toe leiden dat er in de wereld het grootste bedrijf ontstaat op het gebied van de productie van zaaigoed en de productie van gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw. Volgens bronnen komt de raad van toezicht van Bayer komende woensdag bijeen. Dan gaan ze over de overeenkomst spreken. Het bestuur van Monsanto houdt de week daarop een vergadering.

Onduidelijkheid

Er is nog geen duidelijkheid over de daadwerkelijke overnameprijs. Verder zou nog worden gesproken over een hogere betaling van Bayer aan Monsanto. Dit zou misschien nodig zijn als de deal toch niet doorgaat vanwege bezwaren van toezichthouders. Die betaling zou op dit moment 1,5 miljard dollar zijn. Er zijn wereldwijd voorstanders maar zeker ook tegenstanders van deze enorme overname. De fusie van Bayer en Monsanto zorgt er voor dat een bedrijf in de toekomst veel macht krijgt over de productie en bescherming van voedingsmiddelen en gewassen.