Brengt Tesla eind 2016 nog een update voor Autopilot uit?

Autofabrikant Tesla heeft in 2016 hard gewerkt aan een update voor haar zelfrijdfunctie Autopilot. Door de nieuwe update moet het gebruik van Autopilot nog veiliger en effectiever worden. CEO Elon Musk geeft aan dat de update voor het automatische rijden  “mogelijk volgende week” al zal verschijnen. Autopilot werkt op een neutraal net. Dit net zou volgens hem inmiddels goed functioneren. Er wordt veel verwacht van de update van Autopilot daarom worden veel testen gedaan met deze software en bijbehorende sensoren. De update wordt op dit moment in de praktijk getest in verschillende verkeerssituaties en omgevingen. De resultaten van deze testen worden bijgehouden en dienen als input voor de verdere ontwikkeling van het zelfrijdende systeem van Tesla.

Er werd eerder bekend gemaakt dat Tesla in de grote Autopilot-update nog niet alle zelfrijdfuncties ging inschakelen. Eerst wil het bedrijf de botsingswaarschuwingen, de noodremmen en cruise control beter uittesten. Dit zijn allemaal opties die zijn opgenomen in Autopilot. Het is daardoor onduidelijk welke opties precies beschikbaar gaan komen bij de nieuwe update. Naast de berichtgeving over de nieuwe update is Tesla ook nog even ingegaan op het ongeluk waarbij een Tesla betrokken was. Tesla had het over een “uitzonderlijke situatie”. Autopilot zou zich echter officieel nog in de testfase bevinden.

Sinds het ongeluk doen internationale waakhonden onderzoek naar dit systeem van Tesla. De Autopilot-functie wordt door de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegwerkverkeer misleidend genoemd omdat het lijkt of de auto volledig zelfrijdend is terwijl in de praktijk de bestuurder wel degelijk zijn of haar eigen zintuigen moet gebruiken.