Eerste autoweg met zonnepanelen in Frankrijk op 22 december 2016

Op donderdag 22 december 2016 is in West-Frankrijk de eerste openbare weg die gemaakt is van zonnepanelen geopend. Vanaf die datum mag de weg ook gebruikt worden door gemotoriseerde voertuigen. Het is de bedoeling dat met de zonnepanelen voldoende elektrische stroom wordt opgewekt om de straatverlichting in het dorp Tourouvre-au-Perche te laten werken.

De weg die voorzien is van zonnepanelen werd geopend door de Franse minister Ségolène Royal van Ecologie. De Ouest France maakte het nieuws over de opening bekend. De rij zonnepanelen die in de weg is gebouwd is één kilometer lang en is geplaatst op één van de twee rijstroken van de autoweg. De totale kosten voor de aanleg van deze autoweg met zonnepanelen is vijf miljoen euro. Per dag rijden ongeveer tweeduizend auto’s over deze weg. De autoweg met zonnepanelen is iets nieuws voor Frankrijk. De Regering van Frankrijk wil kijken of deze manier van elektrische energie opwekken effectief is. Er wordt twee jaar gekeken of de weg voldoende rendabel is. Men moet nog kijken of er voldoende elektrische energie kan worden opgewekt om de openbare verlichting van het dorp Tourouvre-au-Perche van elektriciteit te voorzien. Het dorp heeft 3.400 inwoners en ligt ten westen van Parijs.

Frankrijk heeft niet de Europese primeur op dit gebied. In Nederland werd bijvoorbeeld in 2014 de eerste weg met zonnepanelen geopend. Dit is een fietspad in Krommenie. Het zonnepaneelfietspad levert niet bijzonder veel elektrische energie op. De gemiddelde opbrengst van elektriciteit van dit fietspad is genoeg om een huis van een gemiddeld gezin van elektrische stroom te voorzien.