Opbrengst zonnepanelen in 2018 op recordhoogte

Zonnepanelen hebben in 2018 een recordhoeveelheid duurzame stroom opgewekt. Eigenaren van zonnepanelen kunnen daardoor terugkijken op een goede opbrengst. Er is wel een verschil tussen de regio’s van Nederland als men kijkt naar de opbrengst van zonnepanelen. In bepaalde gemeenten lag de opbrengst 25 procent hoger ten opzichte van een gemiddeld jaar terwijl in andere gemeenten de toename van hernieuwbare energie uit zonnepanelen op ongeveer 10 procent uitkwam.

In het oosten van Nederland hebben zonnepanelen vooral meer elektrische opgebracht dan verwacht. Dit bericht werd woensdag 2 januari 2019 bekend gemaakt door onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Volgens de onderzoekers lag de opbrengst van zonnepanelen aan duurzame energie gemiddeld in Nederland 18,9 procent. De onderzoekers van de Universiteit van Utrecht hebben tijdens hun onderzoek de opbrengst van zonnepanelen in 2018 vergeleken met het langjarig gemiddelde van 1981 tot 2010.

Toen de zomer in 2018 voorbij was werd al duidelijk dat 2018 een recordjaar zou worden op het gebied van zonne-energie. De maanden februari, mei en juni hadden al bijzonder veel zonuren. Als iemand een systeem had met tien zonnepanelen kwam de extra winst in 2018 al uit om ongeveer 100 euro. Met tien zonnepanelen zou een woning in principe voldoende zonne-energie moeten kunnen opwekken om zichzelf op het gebied van elektrische energie te voorzien in de energiebehoefte.