Opbrengst zonne-energie enorm gestegen in juli 2018

In de maand juli van 2018 is er veel elektrische energie opgewekt uit zonlicht. De buitengewoon zonnige maand zorgde er voor dat er in 2018 veel meer zonne-energie is opgewekt uit zonnepanelen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit bericht werd bekend gemaakt door de Sociaal-Economische Raad (SER) op basis van gegevens van Energieopwek.nl. Er werd in juli 2018 ongeveer 75 procent meer zonnestroom opgewekt in vergelijking met juli 2017.

Ongeveer de helft van de groei van de zonne-energie heeft verband met het weer. De andere helft heeft te maken met de toename in het aantal zonnepanelen dat is geplaatst op woningen en de toename in het aantal zonnevelden. Er zijn meer zonnepanelen in Nederland aanwezig waardoor de opbrengst uit zonne-energie ook toeneemt. Met name aan het begin van de zomermaand werd er meer zonne-energie geproduceerd. Afgelopen week was de opbrengst op bepaalde dagen niet zo hoog terwijl het KNMI toen officieel een hittegolf had aangekondigd. Het rendement van zonnepanelen is vooral hoog bij koele omstandigheden maar wel veel zonlicht en veel zonuren.

Doordat er steeds meer zonnepanelen worden aangebracht op woningen en utiliteit zal ook de productie van hernieuwbare energie uit deze panelen toenemen. Dat is goed voor de totale energieproductie uit duurzame energiebronnen. De komende jaren zal de focus op zonne-energie alleen maar groter worden. Juist omdat er steeds minder gebruik gemaakt gaat worden van aardgas en kolencentrales.