Metaalsector heeft tekort aan technici in 2016

De metaalsector heeft het in 2016 drukker gekregen. Daardoor is de vraag naar personeel toegenomen in deze sector. In de loop van 2016 werd het echter steeds moeilijker om vacatures in te vullen met ervaren vakkrachten. Vooral hooggekwalificeerd technisch personeel wordt schaars. Dan gaat het om hoog opgeleide techneuten. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Daardoor stijgt de behoefte aan innovators en engineers in de werktuigbouwkunde en de overige metaaltechniek.

Ongeveer de helft van de werknemers heeft een middelbare opleiding. Dit is echter onvoldoende opleidingsniveau als men kijkt naar de huidige ontwikkelingen in de techniek. De kenniseconomie vereist werknemers die de kwaliteit en diversiteit van producten van de bedrijven in de metaalsector kunnen vergroten. Daarvoor is echter over het algemeen een hoger opleidingsniveau nodig. Engineers en constructeurs beschikken meestal over hbo en wo niveau.  Op donderdag 22 december 2016 heeft het UWV een rapport gepubliceerd over dit onderwerp. Hierin staat onder andere dat er naast hoog opgeleide engineers, tekenaars en calculators ook meer vraag is naar gespecialiseerde lassers zoals lassers die op certificaat lassen.

Ook ervaren werktuigbouwkundig  monteurs die ook verstand hebben van elektrotechniek, elektronica en industriële automatisering zijn steeds moeilijker te vinden op de arbeidsmarkt. De vacatures in deze beroepsgroepen blijven langdurig open staan. Bedrijven hebben moeite met het vinden van geschikt personeel in de metaaltechniek. Daarom worden uitzendbureaus en werving en selectiebureaus in de arm genomen. Deze arbeidsbemiddelingsbureaus moeten proberen de juiste match te realiseren voor hun opdrachtgevers. Ook deze bureaus vinden het echter lastig om de juiste kandidaten te vinden. Veel uitzendbureaus in de techniek hebben echter wel te maken gehad met een behoorlijke toename in het aantal uitzenduren. Dit blijkt uit cijfers die eerder bekend zijn gemaakt door de ABU.